Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ

Την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας έχει ξεκινήσει, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Ντόχα του Κατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο άνδρες θέλησαν να περάσουν τα μηνύματά τους προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καθώς επέτρεψαν στα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν τη συνάντηση που γίνεται λίγες ώρες πριν από την χερσαία επέμβαση που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Guardian οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν γίνει γνωστές.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε κατηγορήσει χθες το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

Έχουμε το δάχτυλο στην σκανδάλη προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης» (αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, Χεζμπολάχ στον Λίβανο και σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία) μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

 

Πηγή: Αl Jazeera, Τansim News, Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ