Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με κόκκινη μπογιά σε βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσο δημοσιογράφο

Επίθεση δέχτηκε Ρώσος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta , βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος “έστησε” τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ είπε στο Novaya Gazeta Europe, ένα project που ξεκίνησε από το προσωπικό της εφημερίδας, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της την περασμένη εβδομάδα υπό την κυβερνητική πίεση, ότι του επιτέθηκαν σε τρένο που είχε προορισμό από τη Μόσχα στη Σαμάρα την Πέμπτη. Όπως σημείωσε του πέταξαν κόκκινη μπογιά.

“Τα μάτια μου καίνε φοβερά” φέρεται να είπε ο Μουράτοφ στο κανάλι στο Telegram της Novaya Gazeta Europe. Όπως πρόσθεσε, ο δράστης της επίθεσης φώναξε: “Μουράτοφ, ορίστε ένα για τα αγόρια μας”.

Δεν είναι σαφές σε ποια “αγόρια” αναφερόταν, αν και οι Ρώσοι ενθαρρύνονται να δείχνουν πατριωτική υποστήριξη στα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, παρά τις αυξανόμενες βαριές απώλειες.

Η ανάρτηση έδειχνε φωτογραφίες του Μουράτοφ καλυμμένο με μπογιά και ένα βαγόνι τρένου βουτηγμένο σε κόκκινο υγρό.

Η Novaya Gazeta, η κορυφαία ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου ότι αναστέλλει την έκδοσή της στη διάρκεια αυτού που αναφέρεται σε εισαγωγικά ως “η ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο όρος που οι ρωσικές Αρχές επιμένουν να χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εφημερίδα ήταν το τελευταίο μεγάλο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης που επέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άλλα είτε έκλεισαν είτε οι ιστοσελίδες τους μπλοκαρίστηκαν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το έναυσμα για το κλείσιμο ήταν μια δεύτερη επίσημη προειδοποίηση από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων μαζικής ενημέρωσης Roskomnadzor. Η σχέση της Novaya Gazeta με την κυβέρνηση ήταν αρκετά δύσκολη εδώ και καιρό.

Ο Μουράτοφ είναι εδώ και χρόνια αρχισυντάκτης στη Novaya Gazeta, ενώ το 2021 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Μαρία Ρέσα, δημοσιογράφο από τις Φιλιππίνες. Δεν έχει διευκρινισθεί ποιος ήταν ο λόγος που απευθύνθηκε προειδοποίηση στη Novaya Gazeta. Η Roskomnadzor είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι η εφημερίδα απέτυχε να προσδιορίσει μια μη κατονομαζόμενη μη κυβερνητική οργάνωση ως “ξένο πράκτορα” στο ρεπορτάζ της, όπως απαιτείται από τη ρωσική νομοθεσία.

Πηγή: Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ