Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Νέο τελεσίγραφο έως τις 16:00 για την εκκένωση της Γάζας

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν νέα προθεσμία για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο με ασφάλεια σε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, κάτι που θα πρέπει να κάνουν σήμερα από τις 10 π.μ ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζει η μαρτυρία Έλληνα ταξιδιώτη – «Τρέμαμε… Είμαι αναστατωμένος»

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται στη Γάζα

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Γάζα
Οι Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια αφού ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια άνευ προηγουμένου προειδοποίηση εκκένωσης την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023. Hatem Moussa/AP

Η τελευταία έξοδος που απομένει για τους κατοίκους της Γάζας είναι μέσω της Αιγύπτου – Να γιατί το Κάιρο διστάζει να την ανοίξει

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να ενεργήσει καθώς η γειτονική Γάζα  πλήττεται  από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μετά τη βάναυση επίθεση  του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

Στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς, το Ισραήλ έκλεισε τα δύο συνοριακά περάσματα του με τη Γάζα και επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος,  εμποδίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού.

Αυτό άφησε το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για να απομακρύνει τους ανθρώπους και τις προμήθειες σε αυτόν. Αλλά δεν είναι σαφές εάν ακόμη και αυτή η διέλευση είναι λειτουργική.

Η αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης είναι ανοιχτή, αλλά η παλαιστινιακή πλευρά είναι «μη λειτουργική» μετά από πολλαπλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιορδανός αξιωματούχος στο CNN την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «οι Ιορδανοί και οι Αιγύπτιοι περιμένουν άδεια ασφαλείας από τους Ισραηλινούς να επιτραπεί στα φορτηγά (βοήθειας) να περάσουν χωρίς άλλη αεροπορική επιδρομή».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε την Πέμπτη πληροφορίες ότι το πέρασμα έκλεισε, λέγοντας ότι έχει υποστεί ζημιές λόγω των επανειλημμένων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην παλαιστινιακή πλευρά. Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα εάν η διάβαση είναι ανοιχτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι  η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες  με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου μπορούν να περάσουν οι άμαχοι.

Ωστόσο, η Αίγυπτος είναι ανήσυχη για την προοπτική εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων να περάσουν στο έδαφός της. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα που βρίσκεται υπό έντονο ισραηλινό βομβαρδισμό.

Η IDF λέει ότι σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Προσπάθησαν να μπουν στο Ισραήλ από τον Λίβανο και σκοτώθηκαν

«Τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, μια απόπειρα που αποτράπηκε από το στρατό, ανακοίνωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν πριν από μερικές ώρες μια ομάδα τρομοκρατών που επιχειρούσε να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από το Λίβανο. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε αυτή την ομάδα και σκότωσε τρομοκράτες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ