Ουκρανία: «Σε απόγνωση ο Πούτιν ήθελε να προκαλέσει χάος και αιματοχυσία»

Τουλάχιστον έντεκα νεκροί, 64 τραυματίες και συνεχείς διακοπές ρεύματος είναι ο απολογισμός των μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτιμά ότι η τόσο σκληρή και άνευ διακρίσεων επίθεση της Μόσχας και μάλιστα εναντίον αμάχων δείχνει ότι η Ρωσία και ο ηγέτης της είναι σε απόγνωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία πραγματοποίησε τις σημερινές επιδρομές της εναντίον της Ουκρανίας με δεκάδες πυραύλους και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροπλάνα και ότι επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των κατοίκων της, ενώ είχε επίσης στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας.
«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.
«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός εξωτερικών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βομβαρδίζει μαζικά την Ουκρανία όντας σε απόγνωση, για να προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου, κατόπιν μίας σειράς από συνεχείς ήττες, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας. «Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία των πυραύλων για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», ανέφερε σε tweet του ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίσθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους σε όλη την Ουκρανία σήμερα, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Στην ανακοίνωση της, που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφέρει ότι τέσσερις περιοχές μετά τις πυραυλικές επιθέσεις δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα –οι περιοχές Λβιβ, Πολτάβα, Σούμι και Τερνόπιλ– και πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί εν μέρει και σε άλλα τμήματα της χώρας

Νωρίτερα απολογισμός της αστυνομίας  έκανε λόγο για  τουλάχιστον δέκα νεκρούς και 60 τραυματίες.  Κι ενώ οι σειρήνες ηχούν στο Κίεβο, προμηνύοντας ενδεχόμενες νέες επιθέσεις, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζουν πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας. Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι “διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος” στα δίκτυα κοινής ωφελείας.
Παράλληλα εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και στην ουκρανική πλευρά δύο μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία. Οι διακοπές αυτές σημειώνονται στα μεθοριακά περάσματα της Μεντίκα και Κορτσόβα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άνα Μιχάλσκα, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία.

Ο Ερυθρός Σταυρός

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες της στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος στο Reuters, μετά τα ομαδικά πλήγματα της Ρωσίας, εναντίον ουκρανικών πόλεων. «Για λόγους ασφαλείας, οι ομάδες μας έχουν σταματήσει σήμερα τις επιχειρήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού σε απάντηση ερώτησης του πρακτορείου Reuters.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων δήλωσε επίσης ότι σταμάτησε τις επιχειρήσεις αρωγής εκεί μέχρι να είναι ασφαλής η επανάληψή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ