Ουκρανία: Οι αντιδράσεις της Δύσης στις πυραυλικές επιθέσεις της Μόσχας και οι αλλαγές στην τακτική του Πούτιν

Την κατηγορηματική τους εναντίωση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιβεβαιώσουν αύριο οι G7, καθώς η Δύση στηρίζει σύσσωμη το Κίεβο, μετά τις πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον του η Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας, Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι αλλάζει κάπως στάση, σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ.

Κατά την γερμανική εφημερίδα, ο Πούτιν εσκεμμένα εγκατέλειψε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η Ουάσινγκτον ευθέως άλλωστε τον είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέφερε καταστροφική απάντηση από τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν κατά την Μπιλντ, στο σημερινό του διάγγελμα απέφυγε οποιαδήποτε φρασεολογία θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή προς άλλες χώρες, αντιθέτως εστίασε στην Ουκρανία και έδειξε τα όπλα ακριβείας που έχει και που χρησιμοποίησε και σε στρατιωτικούς στόχους σήμερα. Η Ρωσία στην ουσία έκανε σήμερα μία μικρή επίδειξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει και που δεν έχουν φανεί μέχρι στιγμής.  Επιπλέον ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Ρωσία, οι απαντήσεις της Μόσχας θα είναι ανάλογες με τις επιθέσεις που θα υφίστανται. Στο παρελθόν ο Πούτιν απειλούσε γενικώς ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε όπλο» που έχει και «αυτό δεν είναι μπλόφα». Τώρα είπε ότι η χώρα του υπέστη τρομοκρατική επίθεση από την Ουκρανία και η απάντηση θα είναι σκληρή, όπως και ήταν.

Οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» του πολέμου του Ρώσου προέδρου Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.   Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά τις «φρικιαστικές επιδρομές» της Ρωσίας. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αταλάντευτη οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί και να φροντίσει τον λαό της», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ένα tweet.
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είχε συνομιλίες με την Μπρίτζετ Μπρινκ, την Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ουκρανία, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας σήμερα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας και δεσμεύονται να καταστήσουν υπόλογη τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Οι G7

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, αύριο Τρίτη, είναι μια ευκαιρία προκειμένου να υπογραμμιστεί εκ νέου η εναντίωση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμφώνησαν η Βρεττανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.
«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ζελένσκι προσβλέπουν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος Ζελένσκι», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Συμφώνησαν πως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπογραμμιστεί για ακόμη μια φορά η εναντίωση από κοινού στην απεχθή εκστρατεία του Πούτιν», συμπλήρωσε. Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στο πρώτο τμήμα της τηλεδιάσκεψης. Αντιδράσεις αναμένονται και από την επικείμενη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε ότι αυτές οι επιθέσεις ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να «λογοδοτήσουν», καλώντας τη Λευκορωσία «να μην είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος στη βάναυση επίθεση που διενεργεί η Ρωσία».

O OHE

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τις πιο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε o εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα. «Αυτό συνιστά άλλη μια απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου και, όπως πάντα, οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς σε ανακοίνωσή του.

Η Πολωνία

Οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Βαρσοβία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που μένουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της με τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ταξιδιωτική της οδηγία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ