Οι επιστήμονες καταρρίπτουν μύθο για τον βασιλιά Τουταγχαμών – Ποιος ήταν τελικά ο νεαρός Φαραώ

Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο διάσημους Φαραώ της Αιγύπτου. Το όνομα του συνοδεύεται από ιστορίες για την «κατάρα του Τουταγχαμών» αλλά και την εύθραυστη υγεία του. Τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο νεαρότερος βασιλιάς της Αιγύπτου πιθανότατα δεν ήταν ανάπηρος.

Πριν από 100 χρόνια όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε την άθικτη σαρκοφάγο με την μούμια του Τουταγχαμών βρήκε δεκάδες πολυτελή μπαστούνια. Από τις εξετάσεις στην μούμια οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Φαραώ που πέθανε σε ηλικία 19 ετών ήταν κουτσός και είχε μία εύθραυστη υγεία. Αν και η αιτία θανάτου του δεν έχει προσδιοριστεί οι επιστήμονες θεωρούσαν πιθανό να προκλήθηκε από προβλήματα υγείας.

Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες καταρρίπτουν αυτή την εικόνα του βασιλιά της Αιγύπτου και υποστηρίζουν ότι ήταν δυνατός πολεμιστής που δεν ταλαιπωρούνταν από θέματα υγείας. Η αιγυπτιολόγος, Σοφία Αζίζ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση ότι ο Τουταγχαμών ήταν κουτσός. «Τα μπαστούνια για περπάτημα ήταν ένα σημάδι ότι πρόκειται για βασιλιά», είπε η αιγυπτιολόγος.

Μάλιστα εξήγησε ότι το παραμορφωμένο πόδι του Τουταγχαμών θα μπορούσε να έχει προκληθεί μετά θάνατον κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης. «Τα πόδια του ήταν τόσο καλά ευθυγραμμισμένα που εάν είχε παραμόρφωση, εάν είχε κουτσό πόδι, θα είχε δυσκολία στο περπάτημα. Αλλά τα μακριά οστά δεν δείχνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε η Σοφία Αζίζ.

Ο έφορος του Αιγυπτιακού Μουσείου του Μάντσεστερ, Κάμπελ Πράις συμφώνησε ότι τα μπαστούνια που βρέθηκε στην σαρκοφάβο ήταν δείγμα της ανώτερης κοινωνικής θέσης του νεκρού.

«Πρέπει να θυμάστε ότι όταν βρέθηκε ο Τουταγχαμών, ήταν αμέσως μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και οι άνθρωποι είχαν χάσει νεαρούς άνδρες στα χαρακώματα. Έτσι υπήρχε αυτό το συλλογικό πάθος για τους νεαρούς άνδρες που είχαν πεθάνει, ίσως στη μάχη, που ταιριάζει με αυτή την φαντασία, αυτόν τον μύθο του υποτιθέμενου αδύναμου αγοριού», είπε ο Κάμπελ Πράις.

Ο βασιλιάς Τουταγχαμών έγινε από τους πιο γνωστούς βασιλείς της Αιγύπτου καθώς ο τάφος του βρέθηκε ασύλητος. Αυτό έγινε γιατί υπήρξε ο μύθος μίας «κατάρας του Τουταγχαμών» που υποστήριζε ότι όποιος άνοιγε τον τάφο θα έβρισκε τραγικό θάνατο.

Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν μία δεκαετία προκειμένου να καταγράψουν και να μεταφέρουν όλα τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στον νεκρικό θάλαμο του Τουταγχαμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ