Ο Πούτιν «προσπάθησε και απέτυχε» να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη Poseidon

Η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε να δοκιμάσει την πρωτοποριακή τορπίλη της, πιστεύουν αμερικανικές πηγές πληροφοριών με το πρεστίζ του Πούτιν να δέχεται νέο πλήγμα.

Η τρομακτική πυρηνοκίνητη τορπίλη, που ονομάζεται Poseidon, εκτοξεύεται από το Belgorod – το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μόλις αυτό το καλοκαίρι.

Το Belgorod αποκαλύφθηκε σε μια εντυπωσιακή γιορτή το 2019. Η Ρωσία καυχιόταν εκείνη την εποχή ότι η τορπίλη θα ήταν ικανή να καταστρέψει ολόκληρες πόλεις προκαλώντας ένα τσουνάμι.

Ωστόσο, την Πέμπτη, αμερικανικές πηγές είπαν στο CNN ότι παρατήρησαν το Belgorod να προετοιμάζεται για μια δοκιμή, στη συνέχεια να εγκαταλείπει την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και να επιστρέφει στο λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσει τη δοκιμή.

Η αποτυχία δοκιμής του όπλου πιθανότατα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα, πιστεύεται. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, με την αποστολή κακώς εκπαιδευμένων και ανεπαρκώς εξοπλισμένων στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN.

«Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε στρατιωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Το παράθυρο για τη δοκιμή της τορπίλης κλείνει γρήγορα, επειδή η Αρκτική Θάλασσα σύντομα θα παγώσει. Το Belgorod εντοπίστηκε στην επιφάνεια της Θάλασσας Μπάρεντς στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου, κοντά στη χερσόνησο Κόλα, ανέφερε το USNI News. Εκείνη την εποχή, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη είχαν προειδοποιήσει ότι το υποβρύχιο είχε ταξιδέψει στη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει τις τορπίλες.

Δεν είναι σαφές γιατί επέστρεψε χωρίς να πραγματοποιήσει τη δοκιμή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι δεν περίμεναν από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε μορφή πυρηνικής έκρηξης κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Η τορπίλη του Ποσειδώνα – Poseidon

Το Belgorod είναι ένα μητρικό υποβρύχιο που μπορεί να μεταφέρει άλλα μικρά μη επανδρωμένα υποβρύχια. Η πυρηνική τορπίλη παρουσιάστηκε το 2018 από τη Ρωσία ως ο τρόπος για να διασφαλιστεί η ρωσική στρατιωτική υπεροχή, αν και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με έναν διηπειρωτικό πύραυλο όπως αυτοί που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο για την παρακολούθηση τορπίλων που εκμεταλλεύεται τη μεγάλη θερμότητα που εκπέμπουν τα βλήματα όταν ενεργοποιούνται. Δεν είναι όμως σε θέση να τα εντοπίσουν κάτω από τη θάλασσα.

Το «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα υποβρύχια. Υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει έως και 120 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ