Ρωσία: Φόβοι για κλιμάκωση με φόντο το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod, ικανό να φέρει το πυρηνικό όπλο νέας γενιάς Poseidon, είχε εξαφανιστεί στα ύδατα της Αρκτικής. Πληροφορίες που προκάλεσαν φόβους ότι η Μόσχα έλαβε μέτρα για να κλιμακώσει την ένταση με τη χρήση αυτού του τύπου όπλου, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί είναι πολύ σκεπτικοί σχετικά με τον βαθμό πραγματικής ανάπτυξης αυτού του όπλου, που δημοσιοποιήθηκε εδώ και χρόνια από το Κρεμλίνο.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ιταλικό Τύπο την Κυριακή προειδοποιούσαν ότι το υποβρύχιο, που τέθηκε επίσημα σε λειτουργία τον Ιούλιο, δεν βρισκόταν στη βάση του στο Severodvinsk.

Το Belgorod είναι ένα μητρικό υποβρύχιο που μπορεί να μεταφέρει άλλα μικρά μη επανδρωμένα υποβρύχια με τα οποία θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί η επιχείρηση “δολιοφθοράς” στον Nord Stream.

Ωστόσο, η εξειδικευμένη πύλη Naval News κατέρριψε αυτή τη θεωρία αυτή την Τετάρτη, δημοσιεύοντας δύο εικόνες του ρωσικού υποβρυχίου Belgorod στην επιφάνεια , ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες των καταστροφών.

Πρόκειται για δύο δορυφορικές φωτογραφίες, η πρώτη στις 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στις 27 Σεπτεμβρίου, που δείχνουν το Belgorod να πλέει στην επιφάνεια ανατολικά της Θάλασσας του Μπάρεντς. Το οποίο επιβεβαιώνει δύο πράγματα: το Belgorod είναι ουσιαστικά έξω από τη βάση του και κοντά στο αρχιπέλαγος Nova Zembla, όπου η Ρωσία πραγματοποίησε περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές όλων των ειδών όπλων από τη δεκαετία του 1954 έως τη δεκαετία του 1990. Επίσης, δεν υπήρχε περίπτωση να βρισκόταν στη Βαλτική τις προηγούμενες ημέρες, που συνέπεσε με το σαμποτάζ στο Nord Stream.

Υποβρύχιο Belgorod Ρωσία

Η εξειδικευμένη πύλη τονίζει ότι η επιφανειακή πλοήγηση σε περιοχές κοντά στη βάση της είναι συνηθισμένη, αν και δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δοκιμές των υποθετικών όπλων που έχουν φορτωθεί στο Belgorod.

Οι δοκιμές μπορεί να είναι ρουτίνα για την ανάπτυξη όπλων ή να αποτελούν σαφώς ένα γεωπολιτικό μήνυμα, σε μια περίοδο ιδιαίτερης αδυναμίας για τη Ρωσία στην Ουκρανία, με την επιτυχία των αντεπιθέσεων του Κιέβου στο Χάρκοβο και στο Χερσώνα.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πλέον πολύ υψηλός, αφού το Κρεμλίνο έχει υπογράψει την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στα οποία διοργάνωσε δημοψηφίσματα: Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η Ρωσία, ωστόσο, δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές τις περιοχές, και μάλιστα υφίσταται σημαντικές ήττες σε εδάφη που ήδη θεωρεί ρωσικά και για την άμυνα των οποίων έχει διαθέσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της.

Belgorod
Τελευταίες γνωστές θέσεις του υποβρυχίου Belgorod, σύμφωνα με το portal Naval News.

Η τορπίλη του Ποσειδώνα

Η πυρηνική τορπίλη παρουσιάστηκε το 2018 από τη Ρωσία ως ο τρόπος για να διασφαλιστεί η ρωσική στρατιωτική υπεροχή, αν και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με έναν διηπειρωτικό πύραυλο όπως αυτοί που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο για την παρακολούθηση τορπίλων που εκμεταλλεύεται τη μεγάλη θερμότητα που εκπέμπουν τα βλήματα όταν ενεργοποιούνται. Δεν είναι όμως σε θέση να τα εντοπίσουν κάτω από τη θάλασσα.

Το «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα υποβρύχια. Υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει έως και 120 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ