Τρία ελληνικά Mirage 2000-5 στα ΗΑΕ – «Σεισμός» στην Μεσόγειο από το «θανατηφόρο βλέμμα» της ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία εμβαθύνοντας τους ισχυρούς στρατιωτικού δεσμούς των δύο χωρών, 3 ελληνικά Mirage βρίσκονται στα ΗΑΕ, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «θανατηφόρο βλέμμα» ΜΕΔΟΥΣΑΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά μόνη και οι πολεμικές ιαχές πλέον δεν είναι απλά κενού περιεχομένου αλλά εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να βρουν ευήκοα ώτα ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας.

Τη στιγμή που χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιθεωρούσε την πυροβολαρχία των ελληνικών PATRIOT στην Σαουδική Αραβία, 3 ελληνικά Mirage 2000-5 προσγειώνονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας ως τις 25 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, τα ΗΑΕ ανακοίνωναν ότι θα συμμετέχουν στην Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ και με πολεμικό πλοίο, χωρίς ακόμη να έχει γνωστό ποιο ακριβώς θα στείλει.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, στην Σούδα βρίσκονται ήδη 6 Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, 7 Μεταγωγικά Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (Multi-Role Tanker Transport – MRTT) καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF).

Τα αεροσκάφη θα παίρνουν μέρος στην άσκηση FALCON EYE 3, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου.

Όμως, η παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στην Μεσόγειο στο πλευρό της Ελλάδας συνεχίζεται. Αμέσως μετά το πέρας της άσκησης FALCON EYE, με ένα πολεμικό πλοίο θα λάβει μέρος στην μεγάλη άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

ΜΕΔΟΥΣΑ

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 12»

Η Άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 12” θα διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, στέλνοντας μήνυμα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Μεσόγειο.

Πρόκειται για τον ισχυρό «Συνασπισμό της Μεσογείου» που όχι μόνο δεν μπορεί να προσβάλει η Τουρκία αλλά δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.

Στην «παρέα των τριών», δηλαδή της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου πλέον προστίθενται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η άσκηση Μέδουσα αποτελεί το κύκνειο άσμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που προκαλεί εκνευρισμό και τρόμο στην Τουρκία.

ΜΕΔΟΥΣΑ

Η αρχή της ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Ήταν 2015 αποφασίστηκε το τέλος της ετήσιας άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου με τον τίτλο «Αλεξανδρούπολη» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.

Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία.

Από τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και ο Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει προχωρήσει σε επιπλέον συμφωνίες ώστε η ΜΕΔΟΥΣΑ να μετατραπεί στον κύριο κορμό συνασπισμού των στρατιωτικών δυνάμεων της Μεσογείου με κοινές θεωρήσεις για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ