Στην Αίγυπτο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την προσοχή στραμμένη στο «θανατηφόρο βλέμμα» της «Μέδουσας»

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας), Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνει στην Αίγυπτο, στον απόηχο της Άσκησης «ΗΡΑΚΛΗΣ», με την προσοχή στραμμένη στην «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σήμερα κορυφώνεται η Άσκηση της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», στην Αίγυπτο, με την πραγματοποίηση εντυπωσιακής επίδειξης κατά την διάρκεια της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV – DAY).

Η άσκηση ΗΡΑΚΛΗΣ έρχεται ως συνέχεια της άσκησης ΗΡΑΚΛΗΣ 21, που εντάσσεται στον βραχυ-μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τη διεξαγωγή διμερών και πολυμερών εκπαιδεύσεων προς επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση για μάχη σε οικιακούς και ανοιχτούς χώρους,
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης
  • Ασκήσεις άμεσης αντίδρασης σε αστικό περιβάλλον
  • Καταρρίχηση με τη χρήση FAST ROPE
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών
  • Παροχή Α΄ βοηθειών
  • Διάσωση ομήρων,
  • Επιχειρήσεις προσγείωσης από αέρα και θαλάσσια προσγείωση για στοιχεία των ειδικών δυνάμεων με αλεξίπτωτα

Όπως είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αυτές οι συνεργασίες εκτός από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια τους για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την Χώρα μας ως πυλώνα Ειρήνης και Ευημερίας.

Στην άσκηση ΗΡΑΚΛΗΣ 2 συμμετέχουν οι «Σκιές του Αιγαίου» από την Ελλάδα (σ.σ. η ελίτ της ΔΕΠ), καθώς και οι Ειδικές Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της Κύπρου και παρατηρητές από τις ΗΠΑ.

Επί της ουσίας, η άσκηση σηματοδοτεί τον Μεγάλο Στρατιωτικό Συνασπισμό από την Μέση Ανατολή μέχρι την Ελλάδα, η οποία πλέον εδραιώνεται ως ο πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Επίσημη επίσκεψη

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Στρατηγό Mohamed Zaki και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy.

«Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων ενισχύονται συνεχώς!» είναι το μήνυμα που είχε εκπέμψει από το Κάιρο κατά την διάρκεια της προηγούμενης επίσημης επίσκεψής του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της άσκησης «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» που πλέον ανάγεται σε σημαντικό Στρατιωτικό Συνασπισμό μεταξύ του ελληνισμού και του αραβικού κόσμου κι ενόψει της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», πραγματοποιήθηκε η Αρχική Σύσκεψη Σχεδίασης στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Βάσης Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου ως προσκεκλημένης χώρας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Η ΜΕΔΟΥΣΑ αποτελεί την κορυφαία άσκηση που φέρει την σφραγίδα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ήταν το 2015 όταν αποφασίστηκε το τέλος της «Αλεξανδρούπολης» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.

Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή φιλία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην θητεία του μετέπειτα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας η Αίγυπτος ήταν στο επίκεντρο πολυήμερης επίσκεψής του.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αφού τα τελευταία χρόνια η συμμαχία των «τριών» γίνεται όλο και πιο ισχυρή, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να κλείνουν συμφωνίες για την ένταξη κι άλλων χωρών στο «σχήμα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από αυτές της χώρες, που στηρίζουν τον Συνασπισμό της Μεσογείου, το βλέμμα του οποίου «παγώνει τους εχθρούς» όπως άλλωστε γινόταν με την «Μέδουσα» από την αρχαία μυθολογία, απ’ όπου κι αντλήθηκε η έμπνευση της ονοματοδοσίας της άσκησης.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την εντυπωσιακή «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», που πραγματοποιήθηκε στον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη, Mε τη συμμετοχή παρατηρητών από την Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Σαουδική Αραβία. Σκοπός της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή προκεχωρημένης διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ