Το τουρκικό γεωτρύπανο στα ραντάρ της Αθήνας – Τα 3 σενάρια που εξετάζει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε αυξημένη επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές μετά το νέο κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία. Τα 3 σενάρια που επεξεργάζεται η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία ενόψει του απόπλου του πλοίου-γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνης, που έχει προαναγγελθεί για τις 9 Αυγούστου.

Την τελευταία εβδομάδα οι Τούρκοι έδωσαν δείγματα γραφής των προθέσεών τους να κλιμακώσουν την ένταση, επιδιδόμενοι σε ένα μπαράζ παραβιάσεων την περασμένη Τετάρτη, αλλά και με τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Η κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο, αναμένεται με την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην ανατολική Μεσόγειο και τον προσδιορισμό του στόχου για τις γεωτρήσεις που -όχι τυχαία- πρόκειται να ανακοινώσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενόψει των ανακοινώσεων του σουλτάνου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον προορισμό του πλοίου- γεωτρύπανου, υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ανακοινώσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις για την ημερομηνία του απόπλου έγιναν από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ούτε ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε το πλοίο στη Μερσίνη πριν από 10 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος δήλωσε πως «η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί».

Ο Καλίν προσέθεσε ότι «υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», υπαινισσόμενος ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ είτε σε οικόπεδα που έχουν «αδειοδοτηθεί» από το ψευδοκράτος είτε σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δικά της, όπως το οικόπεδο 6.

Αν και ο Καλίν στις δηλώσεις του έκανε έναν παραλληλισμό με τις έρευνες του «Οruc Reis» το 2020 και μίλησε και για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» δεν θα κατευθυνθεί στις ελληνικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου αλλά προς την Κύπρο.

Αναλυτές στη Μεγαλόνησο θεωρούν ως πιθανό στόχο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ για δύο λόγους: πρώτον, επειδή τη μισή έκταση αυτού του οικοπέδου τη διεκδικεί διαχρονικά η Άγκυρα ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και, δεύτερον, επειδή η περιοχή ενδείκνυται για προβολή ισχύος, αφού έτσι η Τουρκία αμφισβητεί και τη νομική ισχύ της οριοθέτησης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο. Υπέρ του 6 συνηγορεί, ωστόσο, και η πιθανότητα ανακάλυψης φυσικού αερίου από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, αφού ήδη υπάρχει διαπιστωμένα κοίτασμα στο οικόπεδο (το «Καλυψώ», που ανακάλυψε η κοινοπραξία Total-Eni). Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει (παράνομα) σε ερευνητικές γεωτρήσεις στο εν λόγω οικόπεδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2020. Αν αυτή τη φορά οι γεωτρήσεις ανακαλύψουν κάποιο κοίτασμα, αυτό θα δημιουργούσε ένα ισχυρό τετελεσμένο για τις αξιώσεις της και θα ήταν μια σημαντική βοήθεια για τον Ερντογάν στην προεκλογική περίοδο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πολύ ισχυρή την πιθανότητα να αποτελέσει η Κύπρος τον στόχο του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο την προπερασμένη εβδομάδα και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη. Η επίσκεψη Δένδια είχε στο επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις νέες τουρκικές γεωτρητικές έρευνες στην περιοχή.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Τουρκία

Τουρκία- RealnewsΤα σενάρια που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο είναι η Αθήνα, έχοντας καταρτίσει σχέδιο για αντίδραση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ανάλογα με το τι θα απαιτηθεί. Αν και οι τελικές ανακοινώσεις για το αν θα θερμάνει έτι περαιτέρω τα νερά της Μεσογείου μέσα στον Αύγουστο η Τουρκία αναμένονται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ