Στην τελική ευθεία για το «βλέμμα της Μέδουσας» που παγώνει την Μεσόγειο

Όλες οι λεπτομέρειες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έγιναν οι τελικές συζητήσεις για την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12».

του Χρήστου Μαζανίτη

Η άσκηση Μέδουσα αποτελεί το κύκνειο άσμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που προκαλεί εκνευρισμό και τρόμο στην Τουρκία.

Από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», πραγματοποιήθηκε η Συνδυασμένη Κύρια και Τελική Σύσκεψη Σχεδίασης στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Βάσης Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδος καθώς και της Κύπρου και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ως προσκεκλημένων χωρών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων και ο τελικός συντονισμός της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, στέλνοντας μήνυμα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Μεσόγειο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τετραήμερης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλωρου σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια πριν από μια εβδομάδα, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Οσάμα Ρόσντι Άσκαρ.

Οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην διαρκή εμβάθυνση της άριστης και πολυεπίπεδης Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 Χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022, με πλέον χαρακτηριστικές για την τρέχουσα περίοδο την πρόσφατη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης «HERCULES-22», την «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» και την πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 23» στην οποία θα συμμετέχει η Χώρα μας όπως και το 2021, καθώς και άλλες σημαντικές δράσεις επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης και εκπαιδεύσεις σε Σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματά τους.

Η αρχή της ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Το 2015 αποφασίστηκε το τέλος της «Αλεξανδρούπολης» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.

Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή φιλία.

Από τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και ο Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει προχωρήσει σε επιπλέον συμφωνίες ώστε η ΜΕΔΟΥΣΑ να μετατραπεί στον κύριο κορμό συνασπισμού των στρατιωτικών δυνάμεων της Μεσογείου με κοινές θεωρήσεις για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ