Οι 6 λόγοι που πεινάτε περισσότερο από το συνηθισμένο τη νύχτα

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πεινάτε περισσότερο αφού δύσει ο ήλιος. Για πολλούς ανθρώπους, το δείπνο είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, αλλά συχνά δεν είναι η τελευταία φορά που τρώνε πριν πάνε για ύπνο.

Η συνήθεια στον ύπνο που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας

Μερικές φορές το τσιμπολόγημα το βράδυ δεν σχετίζεται με την πείνα. Μπορεί να οφείλεται στην επιθυμία για κάτι γλυκό μετά το δείπνο ή επειδή βλέπετε τηλεόραση και θέλετε κάτι να τσιμπήσετε. Όμως, υπάρχουν και εύλογοι λόγοι που πεινάτε το βράδυ. Ακολουθούν έξι αιτίες της νυχτερινής πείνας που μπορεί να σας εκπλήξουν.

6 πιθανές αιτίες που πεινάτε περισσότερο τη νύχτα

Γιατί πεινάμε περισσότερο τη νύχτα; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ξαφνικά νιώθετε μια έντονη επιθυμία για φαγητό όταν πέφτει το σκοτάδι;

Η No1 συνήθεια πριν από τον ύπνο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

6 πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε πιο πεινασμένοι τη νύχτα:

  • Ο κιρκάδιος ρυθμός κορυφώνεται τη νύχτα
  • Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο
  • Άσκηση το βράδυ
  • Είστε αγχωμένοι
  • Δεν λαμβάνατε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας στο δείπνο
  • Κατανάλωση αλκοόλ

Κιρκάδιος ρυθμός

Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματός μας που διαρκεί 24 ώρες. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον ύπνο μας, αλλά ξέρατε ότι επηρεάζει και το πότε νιώθουμε πεινασμένοι;

Ο ειδικός ύπνου και ενδοκρινολόγος, Dr. Raymond Bourey, MD, εξηγεί ότι ο καθηγητής και ερευνητής του Χάρβαρντ Dr. Frank Scheer, PhD, επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ της νυχτερινής πείνας και του κιρκάδιου ρυθμού πριν από 10 χρόνια. «Ο Dr. Ο Scheer διαπίστωσε ότι η αιχμή της πείνας λόγω του κιρκάδιου ρυθμού είναι περίπου στις 8 μ.μ. και η χαμηλότερη επίδραση στην πείνα του κιρκάδιου ρυθμού είναι στις 6 το πρωί», λέει ο Dr. Bourey.

Διαταραχές ύπνου

Η Alyssa Scordo, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Intermountain Health, λέει ότι η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στον ύπνο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γκρεμλίνης, η οποία είναι επίσης γνωστή ως «ορμόνη της πείνας».

«Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που υποφέρουν από τουλάχιστον μία άυπνη νύχτα ή εκείνους που αντιμετωπίζουν πιο χρόνια προβλήματα ύπνου», λέει. Αλλά ο Scordo προσθέτει ότι αυτά τα υψηλότερα επίπεδα μπορούν να κάνουν κάποιον να αισθάνεται πιο πεινασμένος ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο τη νύχτα.

Επιπλέον, ο Dr. Bourey λέει ότι υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες παθήσεις υγείας που μπορεί να αναγκάσουν κάποιον να τρώει περισσότερο τη νύχτα, όπως:

  • το σύνδρομο νυχτερινής τροφής (το οποίο είναι όταν κάποιος ξυπνά στη μέση της νύχτας και τρώει υπερβολική ποσότητα φαγητού) και
  • η διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο (δηλαδή όταν κάποιος τρώει τη νύχτα και δεν θυμάται να το κάνει).

«Τα αίτια δεν είναι πάντα γνωστά, αλλά πρόκειται για δύο σοβαρές διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και απαιτούν αξιολόγηση και θεραπεία από έναν ειδικό στην ιατρική του ύπνου με εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα», εξηγεί ο Dr. Bourey.

Άσκηση το βράδυ

Η άσκηση προκαλεί πείνα καθώς το σώμα χρειάζεται να αναπληρώσει τα καύσιμα που έκαψε. Αν γυμνάζεστε το βράδυ και δεν προσλάβετε επαρκή θρεπτικά συστατικά μετά (κυρίως πρωτεΐνη και υδατάνθρακες), είναι πιθανό να πεινάσετε έντονα αργότερα τη νύχτα.

Άγχος

Το άγχος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Επιπλέον, το στρες συνήθως μας κάνει να επιθυμούμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά, οδηγώντας σε πιθανή αύξηση βάρους.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο βραδινό γεύμα

Ένα δείπνο φτωχό σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά δεν θα σας κρατήσει χορτάτους για πολύ. Επιλέξτε τροφές με μεγαλύτερη διατροφική αξία για να νιώθετε πλήρες και να αποφύγετε την νυχτερινή λιγούρα.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τόσο τον ύπνο όσο και τα σήματα πείνας. Έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξη μετά την έναρξη του φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πεινάσετε ακόμα και μετά το δείπνο αν συνοδεύσετε το γεύμα σας με αλκοόλ.

Τι να κάνετε αν πεινάσετε τη νύχτα

Αισθάνεστε πεινασμένοι τη νύχτα; Αναρωτιέστε μήπως το φαγητό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή θα σας φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα; Άλλωστε, οι γιατροί ύπνου τονίζουν συχνά τη σημασία του να μην τρώμε λίγο πριν τον ύπνο. Ωστόσο, ο Dr. Bourey υποστηρίζει πως, εκτός εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι καλύτερο να καταναλώσετε ένα νυχτερινό σνακ για να χορτάσετε. Εξάλλου, είναι δύσκολο να κοιμηθείτε όταν το στομάχι σας γουργουρίζει.

Για ένα νυχτερινό σνακ, η Scordo συνιστά να επιλέξετε κάτι με πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά. «Παραδείγματα [περιλαμβάνουν] μια χούφτα ξηρούς καρπούς, τυρί cottage με φρούτα ή γιαούρτι με λίγο φυστικοβούτυρο», λέει. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών στο δείπνο. Έτσι, εξαλείφεται εξ αρχής η ανάγκη για σνακ μετά το δείπνο. Επιπλέον, επειδή το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει πείνα, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωσή του.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, μπορεί να είναι ωφέλιμο να συνεργαστείτε με έναν ειδικό ύπνου, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους πίσω από τα προβλήματα ύπνου σας και να σας προσφέρει συμβουλές ειδικά για εσάς. Εάν η νυχτερινή σας διατροφή οφείλεται σε στρες ή σε κάποια πάθηση ψυχικής υγείας, η αναζήτηση θεραπείας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για την νυχτερινή πείνα. Εάν το βιώνετε κι εσείς, το να εστιάσετε στον λόγο που συμβαίνει είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή του. Αλλά αν απλά πεινάσετε κάποιες φορές τη νύχτα, φάτε κάτι. Δεν χρειάζεται να πάτε για ύπνο πεινασμένοι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ