Μητσοτάκης για S-300 στην Ουκρανία: «Μας ζητήθηκε αλλά εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε» – Τι είπε για ακρίβεια, ευρωεκλογές, Τέμπη και για το περιστατικό βίας στη Βουλή

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις ευρωεκλογές, την ακροδεξιά, την οπαδική βία, την ακρίβεια, την τραγωδία των Τεμπών, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης για αποστολή S-300 στην Ουκρανία: Μας ζητήθηκε, αλλά εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το χθεσινό περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου και του ανεξάρτητου βουλευτή – προερχόμενου από τους Σπαρτιάτες – Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «απαράδεκτες και διχαστικές» οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου προς τους βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, να μην πάνε το Πάσχα στις εκκλησίες.

Μητσοτάκης για δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Ήταν μία γροθιά στο στομάχι – Όλα έγιναν λάθος

Μάλιστα κατηγόρησε την Ελληνική Λύση και την Νίκη για «εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης. Σαν να υπάρχει κάποιο χριστιανόμετρο. Οι συγκαλυμένες απειλές, οι προτροπές ότι όσοι μπορεί να έκαναν μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφθούν τις εκκλησίες. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν ότι εκφράζουν την χρισιτιανική πίστη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ελληνική Λύση «είναι ανάμεσα στα κόμματα που υπηρετεί βία, διχασμό και μισαλλοδοξία».

«Γιαλαντζί πατριώτες»

«Όποιος είδε ακριβώς τι έγινε στην Βουλή και δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές αλλά και στις ύβρεις καταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσον αυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι μπορούν να είναι αυθεντικοί εκφραστές της πίστης και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολύ γιαλαντζί πατριώτες, πατριώτες του γλυκού νερού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώνουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας»

Και πρόσθεσε: «Εμείς βρεθήκαμε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή με πράξεις όχι με λόγια. Η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίσαμε και τα υπομνήματα που εμείς καταθέσαμε. Νιώθουμε δικαιωμένοι που το μόρφωμα αυτό αποκλείστηκε από τις ευρωεκλογές».

«Σηκώνουμε το γάντι για τις ευρωεκλογές»

Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε και προς τους πολίτες «που μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Ν.Δ. να μην κάνουν μία ψήφο διαμαρτυρίας» γιατί τα ζητούμενα στις ευρωεκλογές είναι άλλα.

«Θέλουν (σ.σ. τα κόμματα της αντιπολίτευσης) να αναγάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα σε βάρος της κυβέρνησης. Ναι αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Έχουμε 3 χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας και θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν ρωτήθηκε πού τοποθετεί η Ν.Δ. τον πήχη για αυτές τις εκλογές απάντησε: «Έχω πει πολλές φορές και το λέω σε κάθε κάλπη ότι θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι εθνική κάλπη αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές κατά συνέπεια το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές».

«Οι ευρωεκλογές από τη φύση τους έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εθνική κάλπη. Ο καθένας βάζει τον πήχη και τον στόχο εκεί που θέλει. Αλλά τελικά αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο περισσότερους ευρωβουλευτές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε θα σεβαστεί την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές ακόμη και αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να πετύχει υψηλά ποσοστά. «Η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη. Δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την ακρίβεια και ειδικά τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. «Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με τον λογαριασμό και το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού. Οι μισθοί αυξάνονται και αυτό δεν αμφισβητείται. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Έκτακτες ενισχύσεις υπάρχουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι έχουμε κοινωνικό κράτος που δίνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ σε επιδόματα. Υποστήριξε, όμως, ότι χρειάζεται να λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Τέλος εξήγησε ότι η πίεση θα είναι συνεχής και δεν θα σταματήσουν οι έλεγχοι στην αγορά ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πρόστιμα σε πολυεθνικές.

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Θα άλλαζα την ανοχή σε θεωρίες συνωμοσίας»

Σε ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικά στην υπόθεση των Τεμπών ο πρωθυπουργός απάντησε: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι όχι στο πεδίο αλλά στην επικοινωνία. Θα άλλαζα την ανοχή σε θεωρίες συνωμοσίας ότι υπήρξε μπάζωμα και ξεμπάζωμα».

Ξεκαθάρισε ότι η Δικαιοσύνη θα απαντήσει για το τι πραγματικά συνέβη στα Τέμπη και καλό είναι να έχουν όλοι εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Ανέφερε ότι θέλει την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα και «για τελειώνουμε επιτέλους μία και καλή με όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας που ήταν προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο».

Για το αν θα έκανε δεκτό ένα αίτημα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσοι έχουν αναφερθεί σε αυτό δεν έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα στην Βουλή. «Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο είναι το κατηγορητήριο. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συντάξει ένα κατηγορητήριο που να αντέξει στην βάσανο αυτής της διαδικασίας η Βουλή θα το συζητήσει και πρέπει να το συζητήσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου»

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Τα αναγνωρίζουμε και παλεύουμε συνεχώς να γίνουμε καλύτεροι. Δεν είναι η Ελλάδα η Ουγγαρία του νότου.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου και λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα. με αφορμή ένα συγκεκριμένο θέμα που έχουν δοθεί απαντήσεις δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό. Έχουμε ανεξάρτητη αρχή και σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της».

Αναφορικά με το εάν έχει επιλέξει τον πολιτικό αντίπαλο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω επιλέξει. Είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Πολιτικό αντίπαλο δεν έχω επιλέξει. Θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός».

«Στη θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία είναι θέμα δικό τους. Αυτό που με νοιάζει είναι να βελτιώνω την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικά για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «αυτό που βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι που δεν έχει αρχή μέση και τέλος».

«Δεν έχω ανασχηματισμό στο μυαλό μου»

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τον ανασχηματισμό τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα το πετύχετε. Δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Είναι εκλογές συσπείρωσης».

Σημείωσε ότι ακούει τα παράπονα των πολιτών αλλά τους ζητάει να μην τα εκφράσουν τώρα καθώς «αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα».

«Νιώθω δίπλα μου Καραμανλή – Σαμαρά»

Για τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της ΝΔ που έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει πρωθυπουργός που να μην θέλει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ και το ίδιο ισχύει και τώρα».

Για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild και αν θα ήθελε να καταλάβει μία ευρωπαϊκή θέση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Όταν ξεκινούσα την καριέρα μου δεν μπορούσα να φανταστώ κατ’ ανάγκη ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο»

«Είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό αξίωμα δεν με αφορά καθόλου όμως», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώνουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οπαδική βία και τις πρόσφατες συλλήψεις για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δυσκολεύεται να σχολιάσει μία ανοιχτή έρευνα και μία δικαστική υπόθεση που τώρα δρομολογείται. Ωστόσο εξήγησε ότι διεξήχθη μία παρά πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της πατρίδας μας. «Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί θα τιμωρηθούν», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για τα ζητήματα της οπαδικής βίας έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε αυτά που λέμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας παίρνοντας «δύσκολες αποφάσεις», όπως το κλείσιμο γηπέδων, ηλεκτρονικό εισιτήριο.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώνουμε αυτή τη φορά με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα διάφορα παρακλάδια του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για αποστολή S-300 στην Ουκρανία: Μας ζητήθηκε αλλά εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε εάν η χώρα μας σκοπεύει να στείλει πυραύλους Patriot και S-300 για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα και η Ελλάδα αρνήθηκε.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό αλλά δεν μπορεί να διαθέσει οπλικά συστήματα που είναι κρίσιμα για την άμυνα της χώρας.

Δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Ήταν μία γροθιά στο στομάχι – Όλα έγιναν λάθος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε πώς αντέδρασε όταν είδε την δολοφονία μίας νέας κοπέλας έξω από αστυνομικό τμήμα στο οποίο είχε πάει να ζητήσει βοήθεια: «Με μεγάλη στεναχώρια και με μεγάλο θυμό.

Είμαι τελείως ειλικρινής. Γιατί ήταν μία γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Ήταν μία τραγωδία αυτό που έγινε». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η υπόθεση λειτούργησε «ως μία στιγμή αφύπνισης για το κράτος και το πώς θα κάνει τα πράγματα καλύτερα και για τις γυναίκες, για το πώς θα καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι γυναίκες που ζητούν βοήθεια και έχουν ενεργοποιήσει το panic button γιατί βρίσκονται σε κακοποιητικά περιβάλλοντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αισθάνονται οι γυναίκες ότι αν απευθυνθούν στο κράτος θα υπάρχει μία δομή εκεί που θα τις προστατεύει και δεν θα κάνει τα στραβά μάτια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ