ΝΑΤΟ: Εγγυήσεις και στήριξη στην Ουκρανία – Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για ένταξη

Η ενόχληση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν έκδηλη στις επαφές που είχε με τους ηγέτες στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ξεκαθαρίσει ότι αναμένει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του στην βορειοατλαντική Συμμαχία με στόχο να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα στην Μόσχα.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τι κρύβει η συμφωνία για την θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, όμως, δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανακοίνωσαν πακέτα στήριξης και εξοπλισμών του ουκρανικού στρατού, επαναβεβαίωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και έδωσαν εγγυήσεις ότι το μέλλον της χώρας είναι στο ΝΑΤΟ.

Για να κατευνάσουν την απογοήτευση του Ουκρανού προέδρου, που κινδύνευε να επισκιάσει την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) ανακοίνωσαν ένα διεθνές πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της Άμυνας της ενάντια στη Ρωσία και στην αποτροπή της Μόσχας από κάθε επίθεση στο μέλλον εναντίον της γειτονικής της χώρας.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο διάλογος Μπάιντεν – Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.

Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η G7 έκανε μια σαφή δήλωση ότι η υποστήριξη της Ομάδας των Επτά προς την Ουκρανία θα είναι μακροχρόνια, λέγοντας ότι η G7 θα παράσχει στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική βοήθεια όσο η χώρα αναμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος,

ΝΑΤΟ: Κατέληξαν σε συμφωνία για την σχέση με την Ουκρανία

Δίπλα του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές της G7 για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική νίκη» για την ασφάλεια της χώρας του.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία επιστρέφει στη χώρα έχοντας πετύχει μια σημαντική νίκη για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας, των παιδιών μας», είπε ο Ζελένσκι, μαζί με τους ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Μπάιντεν: Κατανοώ την απογοήτευση του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ανυπομονεί να έρθει η μέρα που θα υποδεχτεί τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να θέσει υποψηφιότητα το Κίεβο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το σθένος και η αποφασιστικότητά σας υπήρξαν πρότυπο για όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί την απογοήτευση του Ουκρανού ηγέτη επειδή δεν πήρε τη βοήθεια που χρειάζεται αρκετά γρήγορα. «Σας υπόσχομαι ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρετε αυτά που χρειάζεστε», τον διαβεβαίωσε, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Ανυπομονώ για την ημέρα που θα γιορτάζουμε την επίσημη ένταξή σας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Προτού να αναχωρήσει για την Ευρώπη ο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν γινόταν μέλος τώρα, «θα βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε.

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σήμερα από έναν δημοσιογράφο πόσο σύντομα μετά τον πόλεμο θα ήθελε να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και απάντησε: «Σε μια ώρα και 20 λεπτά».

Σολτς: Πολύ επιτυχημένη η Σύνοδος

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως «πολύ επιτυχημένη», καθώς, όπως επισήμανε, «οι καιροί είναι δύσκολοι και η ασφάλεια στην Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση».

Η σύνοδος της Συμμαχίας στη Λιθουανία «ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ετοιμότητά μας για άμυνα και αύξησε τη συνοχή εντός της Συμμαχίας. Λάβαμε καλές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, η οποία δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι έτοιμο και ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή».

Αναφερόμενος στη δέσμευση της Ομάδας των Επτά για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ο καγκελάριος σημείωσε ότι θα αποτελέσει τμήμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την υποστήριξη του Κιέβου. Πρόκειται για «μια εταιρική σχέση ασφάλειας η οποία είναι επειγόντως αναγκαία και θα επιτρέψει στις συμμετέχουσες χώρες να προσδιορίσουν τη συνεισφορά τους προς την Ουκρανία, ενσωματώνοντάς την σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, στην οποία η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί». Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της συνόδου «επαίνεσε πολύ επιμελώς» τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Προηγουμένως πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «παράλογο» το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για πρόσκληση της Ουκρανίας ή για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νεοσύστατο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Βίλνιους.

Ο καγκελάριος από την πλευρά του, απέρριψε τις εικασίες ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό στοιχείο σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι θέμα που εξαρτάται από άλλους. Αυτό είναι πολύ σαφές», τόνισε και, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις πρόσκλησης της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «κανονική διαδικασία». Λίγο νωρίτερα ο κ. Σολτς είχε συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, στον οποίο, όπως είπε, εξέφρασε εκ νέου «τον σεβασμό μου για το θάρρος και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού που μάχεται καθημερινά για την ελευθερία της χώρας αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο αυτό είναι απαραίτητο».

Από το Βίλνιους ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε επίσης την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία στο εγγύς μέλλον. «Δεν θα υπάρξει τέτοια απόφαση σύντομα», δήλωσε ο καγκελάριος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη πώληση μαχητικών στη χώρα θα συζητηθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Υεμένη. Η Γερμανία έχει αναστείλει τις πωλήσεις εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, εφαρμόζοντας πολύ πιο περιοριστική πολιτική από τους συμμάχους της.

Μακρόν: Η Ρωσία είναι «εύθραυστη» στρατιωτικά

Το ανακοινωθέν της G7 για ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία δείχνει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή της στην χώρα αυτή, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικυρώσει γρήγορα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι «πολιτικά και στρατιωτικά εύθραυστη» και ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Δύση αποφασισμένη να παράσχει διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έδειξε τα πρώτα της σημάδια διχασμού», είπε, αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner. Οι Σύμμαχοι έχουν αναλάβει «μακροπρόθεσμη δέσμευση» στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, ανέφερε, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί» μακροπρόθεσμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ