Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο διάλογος Μπάιντεν – Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Με τον αέρα του νικητή των εκλογών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και αντάλλαξαν  φιλοφροσύνες μπροστά στις κάμερες, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανοίγει νέος δρόμος για τις σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών, για την οποία μάλιστα έθεσε και χρονοδιάγραμμα πενταετίας, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το συγχαρητήριο μήνυμά του για την επανεκλογή του και είπε: «Πιστεύω ότι είναι πλέον ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού. Σήμερα, βλέπω αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σχεδόν προθέρμανση. Ξεκινάμε μια νέα διαδικασία τώρα. Μία διαδικασία πενταετή», είπε και πέρασε στην επίθεση: «Τώρα εσείς έχετε και εκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι εκ των προτέρων επιτυχία σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες», είπε χαμογελώντας, αφού ο ίδιος έχει μόλις βγει νικητής και με ανανεωμένη την προεδρική του θητεία.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής της MIT Ιμπραΐμ Καλίν,ο διευθυντής επικοινωνίας του Φαρετίν Αλτούν, ο διευθυντή αμυντικής βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν, και ο επικεφαλής σύμβουλος της Προεδρίας, Πρέσβη Ακίφ Τσαγκετάι Κιλίς.

Η απάντηση Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις διπλωματικές του κινήσεις, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον επαίνεσε για «την ηγεσία που επέδειξε», εννοώντας την αλλαγή στάσης. Στην ομιλία του πριν από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα παραπεμφθεί στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ως “ιστορική”, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των Συμμάχων για την ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης και μπροστά στις κάμερες, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.  «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.  Με αφορμή την ευχή του Προέδρου Ερντογάν για επιτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2024 που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν τον ευχαρίστησε και είπε: “Ανυπομονώ να συναντηθούμε τα επόμενα πέντε χρόνια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ