Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς – Την Ρωσία πίσω από την επίθεση «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πληροφορίες που δείχνουν τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του μεγάλου φράγματος στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, εκ των οποίων δύο Αμερικανοί.

Ουκρανία: Σε εξέλιξη η εκκένωση με αστυνομικούς να κουβαλούν στα χέρια ηλικιωμένους – Τα νερά «κατάπιαν» πόλη

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να αποχαρακτηρίσει ορισμένες πληροφορίες και να τις κοινοποιήσει ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), μετέδωσε το NBC News.

Ένας χείμαρρος νερού απελευθερώθηκε από το μεγάλο φράγμα στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα μέρος της εμπόλεμης ζώνης και χωρικοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ουκρανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Απομακρύνονται 16.000 άνθρωποι μετά την ανατίναξη φράγματος

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόφκα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα.

Φόβοι για “πολλούς νεκρούς” από την καταστροφή του φράγματος

Η μερική καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία «προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που δήλωσε ότι δεν έχει “οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη”.

Ουκρανία: Ανατινάχθηκε φράγμα – Συναγερμός για πλημμύρες και εκκενώσεις χωριών

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον «καταστροφικό» αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία.

«Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε.

«Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ