Ισραήλ: Έτσι απετράπη η θαλάσσια διείσδυση της Χαμάς – Βίντεο ντοκουμέντο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο για το πώς κατάφερε και εμπόδισε τη Χαμάς να εισβάλει στο έδαφός του μέσα από τη θάλασσα.

Καλεντερίδης στον Realfm 97,8: Φαίνεται να απομακρύνεται η χερσαία επιχείρηση στην Γάζα

Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της θάλασσας το βράδυ της Τρίτης και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού, ανακοίνωσε ο στρατός. Έχουν επιβεβαιωθεί δύο νεκροί, αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό πως οι νεκροί εισβολείς ήταν 8.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός για ύποπτη διείσδυση στις συνοριακές κοινότητες Ζικίμ και Καρμία, οι οποίες έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον πιθανούς τρομοκράτες στην περιοχή. Ο Χαγκάρι είπε ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού – συμπεριλαμβανομένων των κομάντο – που δρούσαν απέναντι από την ακτή της πόλης της Γάζας εντόπισαν τον μαχητή της Χαμάς να εισέρχεται στη θάλασσα από μια σήραγγα. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ εναντίον των δυτών, σκοτώνοντάς τους, «και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν άλλα μέλη στη θάλασσα», σημείωσε.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα θαλάσσιας επίθεσης και είπε ότι τα μέλη της συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις αφού κατάφεραν φαινομενικά να διεισδύσουν στο Ισραήλ.

Αργότερα το βράδυ, ακούστηκε ξανά προειδοποίηση διείσδυσης στο Zikim, την Karmia και τη Netiv Ha’asara, αν και λίγο αργότερα η Διοίκηση του Εσωτερικού Μετώπου των IDF είπε ότι το περιστατικό θεωρείται λήξαν.

Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, το Πολεμικό Ναυτικό απέτρεψε μια σειρά από προσπάθειες διείσδυσης μέσω της θάλασσας.

Συνάντηση επικεφαλής της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ και συζήτησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση”, ανακοίνωσε σήμερα η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία ούτε τον τόπο όπου έγινε η συνάντηση.

Σε αυτήν μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της.

Αυτοί εξέτασαν “τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης ‘Κατακλυσμός του αλ Άκσα'”, της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο, σύμφωνα με την Χεζμπολάχ.

“Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέρη του Άξονα της Αντίστασης σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη για την αντίσταση (…) στη Γάζα και στην Παλαιστίνη” και “να σταματήσουν την άγρια επίθεση” του Ισραήλ, υπογράμμισε η σιιτική λιβανική οργάνωση.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνέστησαν, αρκετό καιρό πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κέντρο “κοινών επιχειρήσεων” με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και τη Δύναμη Αλ Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ.

Οι τρεις οργανώσεις ανήκουν στον φιλοϊρανικό “Άξονα της Αντίστασης”, που αντιτίθεται στο Ισραήλ και συντονίζουν τις δράσεις τους μαζί με άλλες παλαιστινιακές, συριακές, ιρακινές και λοιπές παρατάξεις.

Κατά την σύνοδο αυτή συζητήθηκε “η τρέχουσα αντιπαράθεση στα λιβανικά σύνορα”, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι στη συνάντηση “υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση του συντονισμού”.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, από τη μία πλευρά, και τις ισραηλινές δυνάμεις, από την άλλη, στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στην λιβανική πλευρά, εκ των οποίων 4 πολίτες, 39 μαχητές της Χεζμπολάχ, και 9 μαχητές συμμαχικών της οργανώσεων, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του AFP, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δύο μελών της.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο οι συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι προς το παρόν περιορισμένες, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα μεθοριακά χωριά του νοτίου Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο έδαφός του και περίπου 220 Ισραηλινοί, ξένοι ή άμαχοι με διπλή υπηκοότητα συνελήφθησαν όμηροι από μαχητές της. Τέσσερις όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθερες.

Στην Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 6.546 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 2.704 παιδιά, από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Χαμάς, του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

Ισραηλινή “αεροπορική επίθεση” είχε στόχο το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε σήμερα στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

“Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση της Μεσογείου, δυτικά της Λαττάκειας, στοχοθετώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού”, δήλωσε πηγή του συριακού στρατού, προσθέτοντας ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές στον διάδρομο του αεροδρομίου.

Λίγο νωρίτερα και το φιλοϊρανικό λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen TV είχε μεταδώσει ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε σήμερα στόχο το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 22 Οκτωβρίου λόγω ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ