ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες που βρίσκονται στο επίκεντρο των κυρώσεων

Δύο στηριζόμενες από το Κρεμλίνο τράπεζες και οι γιοι τριών από τους ισχυρούς φίλους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μεταξύ των πρώτων που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις γι’ αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε “την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”. Όλα αυτά βεβαίως, πριν από την μαζική ρωσική επίθεση στη χώρα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, με χερσαίες επιχειρήσεις αλλά και επιθέσεις από αέρος .

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις οικονομικές κυρώσεις όταν ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό για “ειρηνευτική διαδικασία” στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι κυρώσεις αποτρέπουν τις τράπεζες VEB και PSB να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, διακόπτεται η πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και δεσμεύονται τυχόν περιουσιακά στοιχεία υπό την αμερικανική δικαιοδοσία.

Η “ελίτ” που τίθεται στο στόχαστρο, για την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει υποψίες ότι συμμετέχει “στην κλεπτοκρατία του ρωσικού καθεστώτος”, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία και δεν θα μπορεί να κάνει συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν είπε σε ανακοίνωσή της ότι οι κινήσεις θα “ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάρθρωσης του χρηματοοικονομικού δικτύου του Κρεμλίνου και της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο”.

Αναλυτικά, οι τράπεζες και οι “ολιγάρχες” που αντιμετωπίζουν κυρώσεις

VEB

Η Κρατική Τράπεζα για την Ανάπτυξη και τις Εξωτερικές Οικονομικές Υποθέσεις – Vnesheconombank ιδρύθηκε το 2007 βάσει “ad hoc” ομοσπονδιακού νόμου που της επιτρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, “είναι κρίσιμο για τη δυνατότητα της Ρωσίας να συγκεντρώνει κεφάλαια” τονίζοντας ότι συνεργάζεται με εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση μεγάλων υποδομών και βιομηχανικών έργων.

Ο πρόεδρός της Ιγκόρ Σουβάλοφ, πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, τον οποίο ο Πούτιν διόρισε αρχικά το 2018 και του έδωσε τη μέγιστη, πενταετή, θητεία τον Ιούλιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το 2014, το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε ότι η οικογενειακή περιουσία του Σουβάλοφ άγγιζε τα 220 εκατ. δολάρια, καθώς η πηγή του πλούτου του θεωρείται ότι συνδέεται με μια συμφωνία που αφορούσε δύο Ρώσους ολιγάρχες το 2004, όταν ο Σουβάλοφ ήταν οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν. Άλλα μέλη του ΔΣ της VEB είναι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Bloomberg.  Ο Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της χώρας το 2008 όταν δεν επετράπη στον Πούτιν να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία και αντ’ αυτού διορίστηκε πρωθυπουργός μετά την εκλογή του Μεντβέντεφ.

PSB

Η Promsvyazbank Public Joint Stock Co., ο όγδοος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ρωσίας, κρατικοποιήθηκε το 2018 και επαναχρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας και την εξυπηρέτηση μεγάλων αμυντικών συμβάσεων ως μέρος ενός σχεδίου για την αποφυγή κυρώσεων στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Παρέχει υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ρώσους εργολάβους και εξυπηρετεί σχεδόν το 70% των συμβάσεων που εκδίδει το Υπουργείο Άμυνας, ενώ επίσης αναλαμβάνει στεγαστικά δάνεια και παρέχει τραπεζικά προϊόντα στο στρατιωτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, φέρεται επίσης η τράπεζα να δημιουργεί ένα νέο ανταλλακτήριο συναλλάγματος για χρήση από εταιρείες που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Εκτός από την επιβολή κυρώσεων στην PSB, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι έλαβε μέτρα κατά πέντε πλοίων με ρωσική σημαία – ένα φορτηγό πλοίο, δύο πετρελαιοφόρα και δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – που ανήκουν σε θυγατρική της τράπεζας που βρίσκεται στη μαύρη λίστα.

Πετρ Φράντκοφ

Ως πρόεδρος και CEO της PSB, ο Πετρ Φράντκοφ έχει συναντήσεις εργασίας με τον Πούτιν ενώ συμμετείχε και σε διεθνείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όπου περιέγραψε τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια της τράπεζας για την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις “γιατί δραστηριοποιείται ή δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της άμυνας και των συναφών υλικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Φράντκοφ είναι επίσης γιος του Μιχαήλ Φράντκοφ, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, SVR.. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πρεσβύτερο Φράντκοφ το 2018 επειδή ήταν αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ντένις Μπόρτνικοφ

Ο Ντένις Μπόρτνικοφ είναι αντιπρόεδρος της της κρατικής VTB Bank Public Joint Stock Co. και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της VTB Bank, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πατέρας του Μπόρτνικοφ είναι ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, διευθυντής της FSB της Ρωσίας, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας, παλαιότερα γνωστής ως KGB, στην οποία ο Πούτιν υπηρέτησε ως πράκτορας στην πρώην Ανατολική Γερμανία, πριν ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα. Ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ είναι επίσης μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στον Ντένις Μπόρτνικοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή ήταν αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης και επειδή ήταν το “ενήλικο παιδί” του Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, στον οποίο επιβλήθηκαν πέρυσι κυρώσεις για τον ρόλο του στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις εναντίον του γηραιότερου Μπόρτνικοφ ανανεώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Βλαντίμιρ Κιριγιένκο

Ο Κιριγιένκο είναι ο CEO του VK Group, στον οποίο ανήκει ο VKontakte, ένα site σε στυλ Facebook, που είναι η κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας και προηγουμένως ήταν αντιπρόεδρος της Rostelecom, της ρωσικής εταιρείας διαδικτύου, τηλεφώνου και καλωδιακής τηλεόρασης που ελέγχεται από το κράτος. Ο πατέρας του Κιριγένκο, Σεργκέι Κιριγένκο, είναι πρώην πρωθυπουργός που τώρα υπηρετεί ως πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Πούτιν και φέρεται να είναι ο “επιμελητής εσωτερικής πολιτικής” του, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Και στους δύο άνδρες επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή ήταν αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι κατά του Σεργκέι Κιριγιένκο ανανεώθηκαν. Στον γιο του επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις επειδή ήταν το “ενήλικο παιδί του”, είπε το υπουργείο Οικονομικών.

Δημόσιο χρέος της Ρωσίας

Πέρα από τη στοχοποίηση των τραπεζών και των φίλων του Πούτιν,  το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αύξησε τους περιορισμούς στη διαχείριση του ρωσικού κρατικού χρέους, λέγοντας ότι έτσι θα απέκοπτε τη Ρωσία από τη συγκέντρωση χρημάτων για να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση και τα σχέδια του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης και “της περαιτέρω εισβολής στην Ουκρανία”.

Η κίνηση αποτρέπει τις πωλήσεις ομολόγων στη δευτερογενή αγορά των ΗΠ που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της Ρωσίας ήτο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, μετά την 1η Μαρτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ