Γάζα – Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα πτώματα, έχει χαθεί κάθε έλεγχος» – Ανατριχιαστική μαρτυρία στο enikos.gr

Ακρωτηριασμένοι άνθρωποι που καταφέρνουν υποβασταζόμενοι να φτάσουν σε νοσοκομείο που δεν έχει βομβαρδιστεί… Εκατοντάδες πτώματα σε κάθε γωνιά των περιοχών που πέφτουν ρουκέτες… Ασθενοφόρα τα οποία ενδέχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκονται στον δρόμο να γίνουν στόχος πυρών… Τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις ανατριχιαστικές εικόνες που συνθέτουν το εφιαλτικό παζλ ενός πολέμου με άγνωστη ημερομηνία λήξης. Αποτυπώνουν την απόγνωση, τον θάνατο, τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι πολίτες, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τις ακραία τρομακτικές συνθήκες που καλούνται τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να συνεχίσουν το έργο τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι τρομοκρατημένοι από τις βάναυσες μαζικές δολοφονίες αμάχων που διαπράττει η Χαμάς και από τις μαζικές επιθέσεις στη Γάζα που συνεχίζονται από το Ισραήλ, και ζητούν επειγόντως τον άμεσο τερματισμό της αδιάκριτης αιματοχυσίας. Δυστυχώς, οι «πύλες της κολάσεως» έχουν ανοίξει εδώ και δέκα ημέρες. Το μόνο που κάνουν οι πολίτες είναι να προσπαθούν να προστατευτούν από τα αλλεπάλληλα πυρά, ενώ οι πολυκατοικίες αλλά ακόμη και τα νοσοκομεία γκρεμίζονται από τους βομβαρδισμούς και πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Το enikos.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στα μέτωπα του πολέμου, ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γιώργος Μαυρογόνατος, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς οι συνάδελφοί του αναζητούν και εκείνοι ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν. «Δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πού ακριβώς βρίσκονται, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Μετακινούνται σε δομές στα νοσοκομεία που έχουμε, όπως και σε κάποια παλιά σχολεία. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται πλέον στην νότια πλευρά της Γάζας, καθώς ζητήθηκε εκκένωση από τον ισραηλινό στρατό όσο βρίσκονταν βόρεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και πού θα πάμε»

Ο αναπληρωτής Ιατρικός Συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας πως ακόμη και το πόσιμο νερό πλέον δεν είναι διαθέσιμο. «Είναι πολύ επικίνδυνο, βομβαρδίζουν όλη μέρα και δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και πού θα πάμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογονάτο, είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο το έργο των γιατρών σε μία τόσο βίαιη κατάσταση, σε συνδυασμό και με όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπήρχε καν ρεύμα στο νοσοκομείο για να πάρουν οξυγόνο, τα καύσιμα τελειώνουν, όπως και υπάρχει τρομερή έλλειψη φαρμάκων.

«Ο όγκος των ασθενών είναι τεράστιος και τα συνεχή τελεσίγραφα για εκκένωση των περιοχών δεν βοηθάνε καθόλου. Οι συνάδελφοι είναι σε μία διαρκή εγρήγορση και δυστυχώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν δεν ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μεταφερθούν μαζί με τον άμαχο πληθυσμό σε ένα ασφαλές μέρος, αλλά και να περάσει το υγειονομικό υλικό. Δεν έχουν καν πόσιμο νερό. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από πτώματα, τα αφήνουν οπουδήποτε, έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται, ούτε καν εμείς έχουμε αντικρίσει κάτι τέτοιο και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές».

«Οποιοσδήποτε περπατά στον δρόμο, κινδυνεύει να σκοτωθεί»

Ακόμη και τα ασθενοφόρα στους δρόμους κινούνται υπό τον φόβο βομβαρδισμού, είναι πλέον ελάχιστα αυτά που έχουν απομείνει, καθώς από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών «χτυπήθηκαν» από τα πυρά. «Σε νοσοκομείο που υποστηρίζαμε, σκοτώθηκε μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα έλεος αυτή τη στιγμή, και οποιοσδήποτε που απλώς τυχαίνει να περπατά στον δρόμο, κινδυνεύει να σκοτωθεί».

Οι μαρτυρίες των μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δημοσιεύονται, είναι ανατριχιαστικές. «Τα πτώματα είναι στοιβαγμένα, οι άνθρωποι φοβούνται να θάψουν τους νεκρούς τους, ενώ άλλοι δεν είναι πλέον σε θέση να ανασύρουν σορούς από τα ερρείπια. Στο νοσοκομείο Shifa, υπάρχουν χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο γιατί νιώθυον ασφαλείς. Κοιμούνται στο πάτωμα, στους διαδρόμους, στους θαλάμους. Όλοι είναι τρομοκρατημένοι. Ένας συνάδελφος πλαστικός χειρουργός πήγε απλώς να συνοδεύσει την αδελφή του στο σπίτι του, όπου έμεναν 30 μέλη της οικογένειας του. Αποφάσισε να διανυκτερεύσει μαζί τους και στη 01:00 πμ σκοτώθηκε μαζί με όλη την οικογένεια του» αναφέρει ένας χειρουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ