Γαλλία: Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ – Ήταν ο «πατέρας» του ευρώ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o “πατέρας” του ευρώ και προσωπικότητα της γαλλικής αριστεράς, ο Ζακ Ντελόρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του, Μαρτίν Ομπρί.

«Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η κόρη του, Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ.

Ο Ζακ Ντελόρ, ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρεις θητείες – περισσότερες από κάθε άλλο κάτοχο του αξιώματος.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Τράπεζα της Γαλλίας, διατέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού αλλά και ευρωβουλευτής. Την χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού Ζακ Σαμπάν-Ντελμά. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις, ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επέβλεψε σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και έθεσε τις βάσεις για την εισαγωγή μιας ενιαίας αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1993 και επέτρεψε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της Κοινότητας.

Ο Ντελόρ ήταν επίσης επικεφαλής της Επιτροπής για τη Μελέτη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ευρέως γνωστή ως Επιτροπή Ντελόρ, η οποία στις αρχές του 1989 πρότεινε στη νομισματική ένωση να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα —το ευρώ— για να αντικαταστήσει μεμονωμένα εθνικά νομίσματα. Αυτό έγινε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ