Τραγωδία στην Καλαμάτα: «Άκουσα έκρηξη και το είδα σε χαμηλό ύψος» λέει αυτόπτης μάρτυρας για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος

Τα αίτια της συντριβής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Καλαμάτα, προσπαθούν να διαλευκάνουν οι αρχές. Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο 40χρονος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε την ζωή του, μπροστά στην σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά του, που παρακολουθούσαν την τελευταία του πτήση με το μοιραίο Τ-2.

Η οικογένεια του 40χρονου επισμηναγού είναι συντετριμμένη. «Ήταν η τελευταία του πτήση. Προσγειωνόταν και άφηνε το αεροπλάνο αυτό για να πάει στο Τ-6», δήλωσε ο αδελφός του επισμηναγού στην εκπομπή LiveNews στο Mega. «Η σύζυγός του τον περίμενε μέσα στο αεροδρόμιο. Εμένα με πήρε ένας συνάδελφος που μιλούσαν στον ασύρματο γιατί ήταν κουμπάροι και μου λέει “έλα στο σπίτι, γιατί έγινε αυτό…”», συμπλήρωσε ο αδελφός του επισμηναγού.

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και θεωρείτο έμπειρος, με περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Σήμερα το πρωί (Τετάρτη 27/12) κάθισε στην θέση του πιλότου για την τελευταία εκπαιδευτική βόλτα με το μοιραίο Τ-2. Κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά τις 11:00, μισό μίλι βορειοδυτικά της Καλαμάτας, δίπλα σε έναν φράχτη, την ώρα που προσέγγιζε το αεροδρόμιο της πόλης, για να προσγειωθεί.

Μαρτυρίες που αξιολογούνται αναφέρουν πως της συντριβής προηγήθηκε μία έκρηξη. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο και στη συνέχεια είδαν ένα μαύρο σύννεφο καπνού, να απλώνεται στον ουρανό. «Από τα φτερά του έβγαινε κάτι σαν καπνός» λέει ένας μάρτυρας και προσθέτει: «καθώς κατέβηκε προς τα κάτω έσκασε αμέσως μετά τα κτίρια, έγινε μία τεράστια μπάλα φωτιάς».

Η Πολεμική Αεροπορία κήρυξε τριήμερο πένθος για το δυστύχημα, ενώ στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει κομμάτια της ατράκτου, προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία.

 

«Άκουσα έκρηξη και το είδα σε χαμηλό ύψος»

Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε ζωντανά στην εκπομπή για τα όσα είδε να συμβαίνουν.

«Είχα δει τα αεροπλάνα από νωρίτερα, ήταν τρία Τ-2 που έκαναν επιδείξεις. Ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο, σε χαμηλό ύψος. Πέρναγαν από τα κτήματα από τον κάμπο για να πάρουν θέση για να προσγειωθούν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι έκανε υπερβολικό θόρυβο, το πέρασα για μαχητικό γι’ αυτό και το παρακολούθησα. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άκουσα μία μικρή έκρηξη, κάτι εκσφενδονίστηκε, για εμένα κάτι έχει φύγει από την άτρακτο, σε χαμηλό ύψος», δήλωσε o Γιάννης Αναζίκος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ