Ερντογάν: Καταδικάζει την κίνηση Πούτιν αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται κατά των κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν στη Ρωσία.

Mάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ζελένσκι και ζήτησε «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της κρίσης. Δεν διευκρινίστηκε αν ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ζελένσκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, αλλά αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις, τις οποίες η Δύση ετοιμάζεται να επιβάλει στη Μόσχα. Η κρίση φέρνει τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον μίας εύθραυστης διπλωματικής ισορροπίας καθώς πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις του μαζί με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και παράλληλα να προστατεύσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας του, μετά τους αλλεπάλληλους κραδασμούς από τη νομισματική κρίση.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Βλάντιμιρ Πούτιν

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters, αν γίνει οποιοδήποτε βήμα κατά της Μόσχας, η Άγκυρα κινδυνεύει να διαταράξει τον εφοδιασμό της με ρωσική ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό της.

Ο Ερντογάν συχνά επισημαίνει τη φιλία του με τον Πούτιν, αλλά έχει απευθύνει προειδοποιήσεις και στη Ρωσία, ενώ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση. Έχει επίσης επικρίνει τη Δύση για τον χειρισμό της κατάστασης, θεωρώντας τον εμπόδιο στην ειρήνη.

Την Τρίτη, η Τουρκία χαρακτήρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών ως απαράδεκτη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο Ερντογάν κάλεσε τα δύο μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, χρησιμοποιώντας αιχμηρή γλώσσα κατά της Μόσχας, πρώτη φορά μετά το 2015 και την κρίση στη σχέση τους όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία.

Έκτοτε οι σχέσεις ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν έχουν αναθερμανθεί ενώ η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα το 2019, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ και κυρώσεις, Από τότε η Άγκυρα αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας.

Το σαββατοκύριακο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν σε δηλώσεις του στην Die Welt είπε ότι “οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι άχρηστες, Απλώς αναβάλλονται τα προβλήματα” και πρόσθεσε ότι απαιτούνται νέοι κανόνες και αρχές για να αισθάνονται ασφαλείς τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση. “Η Ρωσία αισθάνεται ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ” τόνισε.

Ιμπραΐμ Καλίν

Αν και συνεργάζεται με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, η Τουρκία επίσης πούλησε εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή περισσότερων, εξοργίζοντας τη Μόσχα. Περιπλέκοντας τη διπλωματία, η Τουρκία αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, παρ’ όλο που σφυρηλατεί τη συνεργασία εκεί. Αντιτίθεται επίσης στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στην αναγνώριση των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία ως ανεξάρτητες.

“Ευάλωτη” λίρα

Η Ρωσάι προμήθευσε το 46% του φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι και η Άγκυρα επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες φυσικού αερίου μικρότερης διάρκειας με τη Μόσχα, για να ανακουφίσει το κόστος εισαγωγής. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί κοντά στο 50%, βλάπτοντας το δημοσκοπικό προφίλ του Ερντογάν, μετά το κραχ της λίρας.

Το νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα της Τουρκίας, για τον οποίο οι Ρώσοι είναι οι κορυφαίες αφίξεις.

λίρα

Χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ