Copernicus: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα – Συναγερμός στη δυτική Ευρώπη

Ένα νέο, ¨εξαιρετικού χαρακτήρα” κύμα μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς τη δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο 6 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα.

Καλοκαιρινός ο καιρός την Παρασκευή – Πότε αναμένονται βροχές και αφρικανική σκόνη

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την Ευρώπη σε διάστημα δυο εβδομάδων.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, το εν λόγω κύμα έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις PM10 (μικροσωματιδίων) «στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας», ξεπερνώντας ορισμένες φορές τον ημερήσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο έκθεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα (CAMS) του παρατηρητηρίου Copernicus

Οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν την μεταφορά σκόνης, προειδοποιεί το CAMS.

Πότε αλλάζει ο «καλοκαιρινός» καιρός: Απομακρύνεται σταδιακά η αφρικανική σκόνη – Τι αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

«Αυτό το τελευταίο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα είναι το τρίτο στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων και συνδέεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες που δημιούργησαν ζεστό καιρό σε ολόκληρη την δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», τονίζει ο Μαρκ Πάρινγκτον της CAMS.

«Αν και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο νέφη σκόνης από την Σαχάρα να φθάνουν στην Ευρώπη, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στα σχήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα PM10 μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, με την πυροδότηση κρίσεων άσθματος ή αλλεργιών και την επιδείνωση ορισμένων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων, κυρίως στα ευάλωτα άτομα (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι).

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης και απελευθερώνει 60-200 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αν και τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν μεταφερθούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να φθάσουν στην Ευρώπη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ