Χερσώνα: Έτσι περιγράφει Ουκρανός αξιωματούχος την αποχώρηση των Ρώσων – «Άλλοι πνίγηκαν, άλλοι κρύφτηκαν»

Οι πρώτες δυνάμεις του Ουκρανικού στρατού μπήκαν στην Χερσώνα, σύμφωνα με το Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί χάος ως προς την τύχη ρωσικών δυνάμεων που δεν κατάφεραν να φύγουν εγκαίρως, λόγω της εσπευσμένης και σχεδόν αμαχητί  υποχώρησης που οργάνωσε το ρωσικό Επιτελείο Στρατού.

Την ανακοίνωση για είσοδο των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα έκανε πρώτα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Η υπηρεσία πληροφοριών άμυνας του υπουργείο ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, μετά την κατοχή των Ρώσων από τον Μάρτιο. Ωστόσο είναι πάρα πολλές οι πληροφορίες ότι στην δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, όπου βρίσκεται η πόλη, έχουν παραμείνει πολλοί Ρώσοι στρατιώτες.  Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως.

Εντωμεταξύ οι κάτοικοι στη Χερσώνα πανηγυρίζουν και κατεβάζουν τις ρωσικές ταμπέλες και τα ρωσικά ταμπλό.

 

 

Οι πρώτες πληροφορίες

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία νωρίτερα σήμερα, ενώ τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι Ουκρανοί ύψωσαν σημαία εκεί, αλλά και ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να εξακριβώσει το βάθος της προέλασης των Ουκρανών, το στάδιο της ρωσικής υποχώρησης ή την τύχη των όποιων Ρώσων στρατιωτών πιθανόν έμειναν πίσω, καθώς η Μόσχα έσπευσε να αποσύρει τα στρατεύματά της στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Ο Σέρχι Χλαν, βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσε ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Χερσώνα, ενώ άλλοι άλλαξαν τη στρατιωτική τους στολή με πολιτικά ρούχα και προσπαθούν να κρυφτούν. Η πόλη ήταν σχεδόν στο σύνολό της υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε. Ο ίδιος συμβούλεψε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώ διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν Ρώσοι στρατιώτες που πιθανόν έχουν μείνει πίσω.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του Δνείπερου, όπου βρίσκεται η Χερσώνα, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.  Φιλορώσοι μπλόγκερ που μεταδίδουν εξελίξεις σχετικές με τον πόλεμο ανέφεραν αργά χθες, Πέμπτη, ότι οι ρωσικές δυνάμεις που διασχίζουν τον ποταμό δέχονται σφοδρά πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τι λένε οι Ουκρανοί

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ δήλωσε χθες στο Reuters ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει από τη Χερσώνα. Εκτίμησε ότι η Ρωσία είχε ακόμα 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και δήλωσε ότι στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι οι δυνάμεις της παραμένουν μέσα στην πόλη και γύρω απ’ αυτή. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς, καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ρωσικών δυνάμεων όταν το Reuters έφθασε στο Μπλαχοντάτνε, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βόρεια της Χερσώνας. Χωρικοί δήλωσαν ότι περίπου 100 Ρώσοι κρατούσαν το χωριό για οκτώ μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής εισέβαλαν σε σπίτια, των οποίων οι κάτοικοι είχαν διαφύγει,  έκαναν λεηλασίες, κλέβοντας έπιπλα, τηλεοράσεις, σόμπες και ψυγεία. Είχαν σκοτώσει έναν άνδρα που είχε πλησιάσει πολύ κοντά στα χαρακώματά τους και αιχμαλώτισαν δύο άλλους άνδρες και μια νεαρή γυναίκα, η τύχη των οποίων μένει άγνωστη. Οι Ρώσοι αποχώρησαν με φορτηγά χωρίς μάχες το βράδυ της Τετάρτης και τα ουκρανικά στρατεύματα ήρθαν χθες, Πέμπτη, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, ο Ουκρανός κυβερνήτης της Χερσώνας, ανάρτησε στο Telegram βίντεο με στρατιώτες από την 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία που διέσχιζαν το απελευθερωμένο χωριό Μπλαχοντάτνε, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. Στο κοντινό χωριό Πόσαντ Ποκρόφσκι, διαλυμένα κτίρια και ένα κατεστραμμένο φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο προς τη Χερσώνα σηματοδοτούν ότι εκεί βρισκόταν προηγουμένως η πρώτη γραμμή του μετώπου. Μια ουκρανική σημαία κυμάτιζε σε μια στάση λεωφορείου, γεμάτη με τρύπες από σφαίρες. Κατοικίες και κτίρια και στις δύο πλευρές του δρόμου, είχαν χτυπηθεί από πυρά ενώ σπασμένα κλαδιά κρέμονταν από κορμούς δέντρων που βρίσκονται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Ουκρανοί στρατιώτες είχαν στήσει σημεία ελέγχου, χαιρετώντας τα οχήματα του ουκρανικού στρατού που περνούσαν από το σημείο.

Η τύχη όσων Ρώσων έμειναν

Εάν πράγματι βρίσκονται ακόμα Ρώσοι στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η Μόσχα θα πρέπει να βρει με ποιο τρόπον θα τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο, διαπλέοντας τον ποταμό και ενώ δέχονται πυρά από τους Ουκρανούς που προελαύνουν. Η γέφυρα Αντονίφσκι που είχε ήδη καταστραφεί –το μοναδικό οδικό πέρασμα από τη Χερσώνα προς την υπό ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη του Δνείπερου– κατέρρευσε, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής σύμφωνα με το ουκρανικό κρατικό δίκτυο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει τα ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούν να διαφύγουν, αλλά ταυτόχρονα θα ανακόψει και την πορεία των Ουκρανών στρατιωτών που θέλουν να τους ακολουθήσουν στην αντίπερα όχθη.

Η αποχώρηση από την Χερσώνα είναι η τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση στον πόλεμο αυτό και η πρώτη που αφορά την εγκατάλειψη μια τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης. Οι δυνάμεις της Μόσχας εκδιώχτηκαν τον Μάρτιο από τα προάστια της πρωτεύουσας Κίεβο και από την βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο.

Η επαρχία της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απώλεια της πρωτεύουσας της επαρχίας αυτής φαίνεται πως θα δώσει τέλος στα όνειρα που έτρεφαν κάποιοι Ρώσοι για να καταλάβουν ολόκληρη την ακτή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της προσαρτηθείσας περιοχής παραμένει αμετάβλητο.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σαράντα πέντε Ουκρανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία και επίσης επαναπατρίστηκαν οι σοροί δύο Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.  Ο αξιωματούχος, ο Αντρίι Γερμάκ, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους Ρώσους που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή. Δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα στρατιωτών να κάθονται στο πίσω μέρος ενός οχήματος και τον κόσμο να τους λέει “Καλωσορίσατε στην Ουκρανία” και στη συνέχεια να φωνάζει “Δόξα στην Ουκρανία”.  Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι η πιο πρόσφατη αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ  Φωτό: BBC)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ