Ρωσία: Ο κρυφός και ο φανερός ρόλος της παραστρατιωτικής Wagner

Για μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Ουκρανία ετοιμάζεται η Ρωσία, με την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner να ανακοινώνει ότι θα εκπαιδεύσει Ρώσους κατοίκους μεθοριακών περιοχών ως μαχητές, αλλά και ότι θα κατασκευάσει οχυρώσεις σε παραμεθόριες περιοχές με την χώρα στην οποία εισέβαλε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού παραστρατιωτικού ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα πως η εταιρία του θα εκπαιδεύσει μαχητές και θα κατασκευάσει οχυρώσεις σε δύο περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία. “Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρία Wagner βοηθά και θα βοηθήσει τον πληθυσμό των περιοχών στα σύνορα με την Ουκρανία. Η βοήθεια έγκειται στο να κατασκευάσει εγκαταστάσεις, να προετοιμάσει τους ανθρώπους για πόλεμο και να οργανώσει πολιτοφυλακές”, δήλωσε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της εταιρίας του Concord. Δεν δημοσιοποίησε περισσότερα στοιχεία για να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Όπως είπε, αυτές οι νέες δραστηριότητες ξεκίνησαν στις ρωσικές περιοχές του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ, που πλήττονται τακτικά τους τελευταίους μήνες από πυρά που αποδίδονται από τη Μόσχα στον ουκρανικό στρατό. Σκοπός είναι, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, να κατασκευαστούν “οχυρωματικά έργα και να δημιουργηθούν κέντρα εκπαίδευσης πολιτοφυλακών στις συνοριακές περιοχές”. “Όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο. Πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη γη του“, πρόσθεσε.

Από το 2014, στους μισθοφόρους του ομίλου Wagner καταλογίζεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν σε πολλές ζώνες συγκρούσεων, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Τους τελευταίους μήνες, ο όμιλος δραστηριοποιείται ενεργά στο ουκρανικό μέτωπο, υποστηρίζοντας τον ρωσικό στρατό. Ο Πριγκόζιν κατηγορείται ότι περιοδεύει στις φυλακές της Ρωσίας προκειμένου να στρατολογήσει κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα μειώσεις ποινών.

Τον Σεπτέμβριο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, 61 ετών, παραδέχθηκε, ενώ το αρνείτο επί χρόνια, πως ίδρυσε αυτό τον παραστρατιωτικό όμιλο. Αυτή την εβδομάδα είπε επίσης πως είχε διεξαγάγει επιχειρήσεις, ώστε να επηρρεάσει τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Wagner πλέον λειτουργεί στη Ρωσία εντελώς απροκάλυπτα, ένδειξη μιας κάποιας αύξησης της ισχύος της και της επιρροής της στο Κρεμλίνο, μετά την εισβολή που διέταξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και την επιστράτευση που κήρυξε η Ρωσία έπειτα από τις ήττες του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά μέτωπα.

wagner

Έτσι, τον Οκτώβριο, ο Πριγκόζιν, εγκαινίασε με μεγάλη λαμπρότητα σε ένα γυάλινο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη, τα κεντρικά γραφεία της “ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner”.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ