Τα 5 σημάδια ότι είχατε καλύτερη παιδική ηλικία από όσο νομίζετε, σύμφωνα με την ψυχολογία

Οι άνθρωποι, μιλώντας για την παιδική τους ηλικία, εστιάζουν κυρίως στα αρνητικά: τις δυσμενείς εμπειρίες που επηρεάζουν ακόμη  την ενήλικη ζωή μας. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι ποσοστό 25% των παιδιών βιώνει κάποιας μορφής κακοποίηση ή παραμέληση στην παιδική ηλικία.

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με γονείς που παραμελούσαν τις ανάγκες τους, έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο ν’ αναγνωρίζουμε τις εμπειρίες αυτές, αφού διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Στο άρθρο αυτό ωστόσο, θα δούμε τις καλές στιγμές που συχνά παραβλέπουμε, αναπολώντας τα παιδικά μας χρόνια

Τα 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι η παιδική σας ηλικία ήταν πιο χαρούμενη απ’ όσο πιστεύετε

  • Δεν μεγαλώσατε με υπερπροστατευτικούς γονείς
  • Ήσασταν δραστήριοι ως παιδιά
  • Είχατε πολλούς φίλους
  • Οι γονείς σας εξακολουθούν να είναι μαζί
  • Γενικά, είστε ένας χαρούμενος και ολοκληρωμένος άνθρωπος

Δεν μεγαλώσατε με υπερπροστατευτικούς γονείς

Αν μεγαλώσετε με γονείς που δεν ήταν ελεγκτικοί ή υπερπροστατευτικοί, πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό.

Σε ποια ηλικία το παιδί πρέπει να σταματήσει να κοιμάται με τους γονείς, σύμφωνα με ειδικό ευεξίας

Όσο οι οικογένειες γίνονται και πιο μικρές, οι γονείς γίνονται υπερπροστατευτικοί, στρέφοντας όλη τους την προσοχή και την προστασία στα παιδιά τους.

Φυσικά αυτό συμβαίνει με τις καλύτερες των προθέσεων, από αγάπη να φροντίδα. Όμως το υπερπροστατευτικό γονεϊκό στιλ,  σημαίνει ότι οι γονείς σας έτρεχαν αμέσως μόλις πέφτατε, πανικοβάλλονταν με το παραμικρό γρατσούνισμα, επέβαλαν αυστηρούς κανόνες για να σας προστατεύσουν, περιορίζοντας ωστόσο τη δημιουργικότητα και την ελευθερία σας.

7 λάθη που κάνουν οι στοργικοί γονείς και μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς εστιάζουν πολύ στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των παιδιών τους, θέλουν να ελέγχουν κάθε πλευρά της ζωής τους, και η συμπεριφορά τους περιλαμβάνει τον υπερβολικό έπαινο και την άσκοπη τιμωρία.

O κλινικός ψυχοθεραπευτής, Padraic Gibson το αναφέρει με σαφήνεια στο βιβλίο του «Golden Gage of Parenting». Ενώ ο σκοπός των γονιών είναι να χτίσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, συχνά καταλήγουν να τα προστατεύουν από τις εμπειρίες που μπορούν να τα βοηθήσουν ν’ αναπτύξουν πραγματική ψυχική αντοχή και αυτοπεποίθηση. Αν αυτό δεν ίσχυε στη δική σας περίπτωση, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την τύχη σας, καθώς η αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι αποτυχίες και η προσωπική προσπάθεια, αποτελούν θεμελιακά στοιχεία μίας υγιούς ανατροφής.

Οι εμπειρίες αυτές, διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και προετοιμάζουν τα παιδιά για τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.  Αν οι γονείς σας, έκαναν πίσω και σας άφηναν να εξερευνήσετε, να πέσετε και να σηκωθείτε ξανά μόνοι σας, τότε είστε επαρκώς εξοπλισμένοι και έτοιμοι να διαχειριστείτε τις αντιξοότητες της ζωής.

Ήσασταν δραστήριοι ως παιδιά

Η σωματική άσκηση δεν είναι απλώς αναγκαία στη διατήρηση της συνολικής υγείας, αλλά επιπλέον είναι και κρίσιμος παράγοντας της ψυχικής υγείας, της ρύθμισης της διάθεσης και της ενίσχυσης της μνήμης.  Μελέτες, όπως μία που αναλύθηκε από το βρετανικό ίδρυμα για την υγεία της καρδιάς, τονίζουν τη σημαντική σύνδεση ανάμεσα στα δραστήρια παιδιά και τα θετικά οφέλη της κίνησης, όπως υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη συγκέντρωση, ακόμη και μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία.  Θυμάστε τον εαυτό σας ως παιδί να τρέχει, να συμμετέχει σε αγωνίσματα, να κάνει οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση;  Τότε, πρέπει να νιώθετε τυχεροί που εξοπλιστήκατε από μικρή ηλικία με αυτά τα πολύτιμα εργαλεία διαχείρισης του στρες, εκτόνωσης και ηθικής ανάτασης.

Είχατε πολλούς φίλους

Έχετε φίλους τους οποίους θυμάστε ότι είχατε από πάντα; Στις παιδικές φωτογραφίες σας, είστε περιτριγυρισμένοι από άλλα παιδιά στη γειτονιά ή το σχολείο;  Αν ναι, τότε αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι ζήσατε μία καλή παιδική ηλικία. Οι φιλίες της παιδικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικές-μάλιστα είναι καθοριστικές για την κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ακόμη και οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν τη σημασία των πρώιμων αυτών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη του 2011, η οποία μελέτησε παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, βρήκε ότι εκείνα τα παιδιά που ήταν περισσότερο κοινωνικοποιημένα από μικρή ηλικία, κατά κανόνα ήταν και πιο χαρούμενα. Οι παιδικές φιλίες χαρακτηρίζονται από μία μοναδική ζωντάνια, διάθεση εξερεύνησης και διαμόρφωσης των κοινωνικών μας δυναμικών, τη συναισθηματική έκφραση και τη συνεργασία.

Αν λοιπόν, τα πρώιμά σας χρόνια ήταν γεμάτα από κοινωνική ζωή και φίλους, δείτε το ως σημάδι μίας υγιούς παιδικής ηλικίας.  Αυτή η παράμετρος έγινε το υπόβαθρο για τις σημερινές σας διαπροσωπικές σχέσεις που είναι ανεκτίμητες σ’ όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου.

Οι γονείς σας εξακολουθούν να είναι μαζί

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το 50% των παιδιών θα βιώσει τον χωρισμό των γονιών του. Το ποσοστό είναι συγκλονιστικό. Όσο και αν η δύσκολη εμπειρία του χωρισμού των γονιών μπορεί να μετατραπεί σε μάθημα ζωής, ο αντίκτυπος ενός διαζυγίου είναι μία δύσκολη υπόθεση. Με απλά λόγια, όταν οι γονείς χωρίζουν, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι δυσκολίες αυτές περιλαμβάνουν, από μαθησιακά προβλήματα έως συναισθηματικές δυσκολίες και ζητήματα συμπεριφοράς.  Μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου περιλαμβάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων συμπεριφορών και αστάθεια στις στενές προσωπικές σχέσεις.

Αν πάλι, οι γονείς σας κατάφεραν να διατηρήσουν τη σχέση τους σ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας, αυτό έχει συντελέσει στο να μεγαλώσετε σ’ ένα πιο σταθερό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Η συντροφικότητα των γονιών προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας, ενώ αποτελεί πρότυπο για δυνατές  σχέσεις στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου.

Γενικά, είστε ένας χαρούμενος και ολοκληρωμένος άνθρωπος

Γενικά, αν θεωρείτε ότι είστε ένας χαρούμενος, ολοκληρωμένος άνθρωπος, αυτό από μόνο του αποτελεί ένδειξη μίας καλής παιδικής ηλικίας. Οι επιρροές των πρώιμων χρόνων της ζωής σας εκτείνονται πολύ βαθύτερα από όσο μπορεί να φαντάζεστε.

Οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, οδηγούν σε πλήθος προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή, προβλήματα όπως δυσκολία να εμπιστευτούμε τους άλλους, δυσφορία στη δημιουργία και τη διατήρηση των σχέσεων, μαθησιακά και ακαδημαϊκά προβλήματα, ακόμη και μία υποκείμενη άρνηση να είμαστε χαρούμενοι. Σας ακούγεται οικείο; Αν όχι, τότε η παιδική σας ηλικία ήταν μάλλον ικανοποιητική. Το ζήτημα είναι πως, αν γενικά θεωρείτε τον εαυτό σας ικανοποιημένο και ευπροσάρμοστο άτομο, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε ως σημάδι του ότι, το περιβάλλον της πρώιμης παιδικής σας ηλικίας σας παρείχε-τουλάχιστον-τις κατάλληλες συνθήκες για ν’ αναπτυχθείτε τόσο προσωπικά, όσο και κοινωνικά.

Τελικές σκέψεις

Όσο και αν είναι εύκολο να εστιάζουμε στ’ αρνητικά και τις επώδυνες εμπειρίες του παρελθόντος, εξίσου σημαντικό είναι να θυμόμαστε τα θετικά και νιώθουμε τυχεροί που είχαμε μία χαρούμενη παιδική ηλικία.  Αν αναγνωρίζετε στοιχεία της παιδικής σας ηλικίας στα σημάδια αυτά, να νιώθετε ευγνώμονες, επειδή είστε πιο τυχεροί απ’ όσο φαντάζεστε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ