Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με γονείς που παραμελούσαν τις ανάγκες τους, έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Αν μεγαλώσατε σε μία οικογένεια όπου οι ανάγκες σας παραμελούνταν και αγνοούνταν, μπορεί να έχετε αποκτήσει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της εμπειρίας αυτής.

Οι άνθρωποι που απογοητεύονται από τη ζωή στη μέση ηλικία συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι απλώς γνωρίσματα της προσωπικότητάς σας, αλλά αποτελούν αντανακλαστικά του περιβάλλοντος στο οποίο έχετε μεγαλώσει.

Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν την ψυχική ανθεκτικότητα και  την υπερβολική ευαισθησία. Μπορεί ο περίγυρος να θεωρεί αυτά τα γνωρίσματα ως δυνατά σημεία, όμως συχνά  αποτελούν εμπόδιο στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή.

Όσοι προσελκύουν συνεχώς λάθος ανθρώπους στη ζωή τους, έχουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Η κατανόηση των γνωρισμάτων που έχετε αποκτήσει εξ αιτίας του οικογενειακού περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώσατε, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας και να υπερβείτε τα εμπόδια αυτά.

8 χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν οι άνθρωποι που βιώνουν παραμέληση στην παιδική ηλικία

  • Αυξημένη ενσυναίσθηση και ευαισθησία
  • Ψυχική ανθεκτικότητα και αντοχή
  • Θέληση για ανεξαρτησία
  • Τελειομανία
  • Φόβος απόρριψης
  • Υψηλό αίσθημα ευθύνης
  • Κυνήγι της επιτυχίας
  • Δυσκολία στην εμπιστοσύνη

Αυξημένη ενσυναίσθηση και ευαισθησία

Ένα παιδί που μεγαλώνει νιώθοντας την παραμέληση, είναι πιθανόν ν’ αποκτήσει εξαιρετικά έντονη αίσθηση ενσυναίσθηση και οξυμένο ένστικτο.  Η ανάπτυξη της διαίσθησης απορρέει από την ανάγκη που ένιωθαν να καταλάβουν και να προβλέψουν τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων, κυρίως για να προστατευτούν από περισσότερη παραμέληση.

Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά υποκριτές, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Η αυξημένη ενσυναίσθηση των ανθρώπων που μεγάλωσαν σε περιβάλλον παραμέλησης, τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν αμέσως τα συναισθήματα των  άλλων ανθρώπων, κατανοώντας τα και δείχνοντας ενσυναίσθηση. Είναι εύκολο να έρθουν στη θέση των άλλων ανθρώπων, κάτι που είναι τόσο θετικό, όσο και αρνητικό.

Το ένστικτό τους σχετικά με τα συναισθήματα και τις καταστάσεις, δεν τους προδίδει ποτέ. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να τους κάνει ιδιαίτερα επιρρεπείς στη συναισθηματική εξουθένωση καθώς αφουγκράζονται και αφομοιώνουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να μάθουν να προστατεύονται από την επίδραση των συναισθημάτων των άλλων.

Ψυχική ανθεκτικότητα και αντοχή

Η ανατροφή σε ένα περιβάλλον παραμέλησης οδηγεί στην ανάπτυξη μεγάλης ψυχικής ανθεκτικότητας και ηθικής αντοχής. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν να διαχειριστούν τις προκλήσεις της ζωής μόνοι τους, μαθαίνοντας να επανέρχονται από τις δυσκολίες χωρίς κάποια υποστήριξη.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα της αντιμετώπισης της αντιξοότητας και η προσαρμογή σε δύσκολες συνθήκες. Ο ψυχικά ανθεκτικός άνθρωπος μπορεί να σηκωθεί αφού πέσει κάτω και να συνεχίσει να προχωράει μπροστά.

Τα χαρακτηριστικό αυτό είναι μία πολύτιμη ικανότητα στην ενήλικη ζωή καθώς μας βοηθά να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάστε ότι, η ψυχική ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε μόνοι σας. Η αναζήτηση της βοήθειας άλλωστε είναι ένδειξη δύναμης και όχι σημάδι αδυναμίας.

Θέληση για ανεξαρτησία

Συχνά, άνθρωποι που μεγάλωσαν σε περιβάλλον παραμέλησης, αποκτούν μία έντονη θέληση για ανεξαρτησία. Είναι ένας μηχανισμός που έμαθαν στα πρώιμα στάδια της ζωής τους και εξακολουθούν να βασίζονται στον εαυτό τους. Μπορεί να είναι άνθρωποι αυτόνομοι, που δεν έχουν ανάγκη κανέναν, που έχουν μάθει να φροντίζουν τις συναισθηματικές και σωματικές τους ανάγκες σχεδόν μόνοι τους. Στους ενήλικες, αυτό εκφράζεται μέσα από τη βαθιά τους επιθυμία να διατηρήσουν, πάση θυσία, την ανεξαρτησία τους.

Μπορεί αυτό το γνώρισμα να είναι πολύτιμο, είναι ωστόσο σημαντικό να θυμόμαστε ότι, είναι ανθρώπινο να βασιζόμαστε σε άλλους ανθρώπους. Η ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη στους άλλους, οδηγεί σε υγιείς σχέσεις και προάγει την αυτοβελτίωση. Ακολουθεί η ανάλυση ενός άλλου χαρακτηριστικού που αναπτύσσεται σε περιβάλλον παραμέλησης, και αυτό είναι η τελειοθηρία.

Τελειομανία

Άνθρωποι που μεγαλώνουν νιώθοντας τις ανάγκες τους να αγνοούνται, γίνονται τελειομανείς. Μπορεί στη συνείδησή σας να εξισώνετε την επιτυχία με την προσοχή και τον έπαινο, οδηγώντας σας στην ανάγκη για την τελειότητα σε ό,τι και αν κάνετε. Η ώθηση για την τελειότητα σας κάνει να διαπρέπετε στην καριέρα, τις σπουδές, τα προσωπικά επιτεύγματα.

Όμως, η τελειοθηρία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό στρες και στον φόβο της αποτυχίας.  Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της προσωπικής ανάπτυξης.  Είναι πάντα αξιοθαύμαστο να επιδιώκουμε το καλύτερο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, ακόμη και όταν δεν τα πηγαίνουμε τόσο καλά.

Φόβος απόρριψης

Μεγαλώνοντας σε περιβάλλον παραμέλησης, ο άνθρωπος μαθαίνει να φοβάται την απόρριψη. Ο φόβος της απόρριψης εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός τρόπος είναι η διαρκής αναζήτηση της έγκρισης από τους άλλους, η υπερβολική ευαισθησία στην κριτική, η αποφυγή των καταστάσεων όπου υπάρχει πιθανότητα απόρριψης. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν, όμως είναι το ίδιο σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε καμία εξουσία στο συναίσθημα και τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων.

Έτσι, πρέπει να μάθουμε ν’ αποδεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε την απόρριψη. Είναι αναγκαίο για την προσωπική μας ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση.

Υψηλό αίσθημα ευθύνης

Ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης είναι ιδιαίτερο συχνό γνώρισμα των ανθρώπων που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον παραμέλησης. Αυτό παρατηρείται επειδή μεγαλώνοντας, έπρεπε να αναλάβουν ευθύνες δυσανάλογες με την ηλικία τους. Το αίσθημα αυτό της ευθύνης μπορεί  να κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα αξιόπιστους, έμπιστους, συνειδητοποιημένους.

Μπορεί όμως, την ίδια στιγμή να σας οδηγεί να αναλαμβάνετε υπερβολικά πολλά βάρη, δημιουργώντας σας στρες και οδηγώντας σας σε εξουθένωση. Είναι λοιπόν σημαντικό να βάζετε όρια και να μάθετε να φροντίζετε πρώτα τις ανάγκες σας και, όταν είναι απαραίτητο, να ζητάτε βοήθεια.

Κυνήγι της επιτυχίας

Παρατηρούμε συχνά ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε περιβάλλον παραμέλησης, αποκτούν μία ακατανίκητη θέληση για την επιτυχία. Έχουν μάθει να συνδέουν τα κατορθώματα με την προσοχή και την έγκριση, κάτι που τους οδηγεί σε μία έντονη επιθυμία για επιτυχία. Η φιλοδοξία τους, τους οδηγεί να φτάνουν ψηλά στην καριέρα τους και κάθε επιδίωξη της ζωής τους, καθώς κίνητρό τους είναι η απόδειξη της αξίας και της ικανότητάς τους. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η αξία μας δεν εξαρτάται από τα επιτεύγματά μας. Όσο καλό και αν είναι να έχουμε στόχους και να επιδιώκουμε την επιτυχία, πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στο ταξίδι της ζωής.

Δυσκολία στην εμπιστοσύνη

Το τελευταίο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που μεγαλώνουν βλέποντας τις ανάγκες τους ν’ αμελούνται ή ν’ αγνοούνται, είναι η δυσκολία τους να εμπιστευτούν τους άλλους. Η δυσχέρεια αυτή απορρέει από το ιστορικό της απογοήτευσης, τις ανικανοποίητες ανάγκες, που τους έκανε να ορθώσουν τείχη προστασίας για να κρατούν πάντα μία απόσταση από τους άλλους.

Η δυσκολία στην εμπιστοσύνη εκφράζεται με τη δυσχέρεια στη συναισθηματική έκφραση, τον φόβο της ευαλωτότητας, το γεγονός ότι περιμένουν μονίμως τα χειρότερα από τους άλλους. Η δυσκολία στην εμπιστοσύνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις και να αποτελέσει εμπόδιο στη  δημιουργία βαθύτερων συνδέσεων.

Πρέπει όμως να θυμάστε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν πρόκειται όλοι τους να σας απογοητεύσουν. Μπορεί να απαιτεί χρόνο και υπομονή, όμως πρέπει να μάθετε να εμπιστευόσαστε τους άλλους, αν θέλετε να ξεπεράσετε τον πόνο του παρελθόντος και να δημιουργήσετε ουσιαστικές, ικανοποιητικές σχέσεις.

Tip: Μπορεί να είναι σκληρό να έχεις μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον όπου παραμέριζαν και αγνοούσαν τις ανάγκες και, ως άμυνα έχεις αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τη ζωή σου που, καμιά φορά καμουφλάρονται ως δυνατά στοιχεία.

Όταν αναγνωρίσετε, καταλάβετε και διαχειριστείτε κάθε ένα από τα γνωρίσματα αυτά, έχετε τη δύναμη για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Για παράδειγμα, η αυξημένη σας ενσυναίσθηση σας καθιστά εξαιρετικά υποστηρικτικούς και συμπονετικούς φίλους και συντρόφους.

Η ανθεκτικότητά σας δείχνει την ικανότητά σας ν’ αντέξετε στις αντιξοότητες.  Η θέλησής σας για ανεξαρτησία, είναι ένδειξη της αυτονομίας σας και αποδεικνύει την αποφασιστικότητά σας.

Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σας, είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους σας έχει διαμορφώσει η ανατροφή σας.  Επόμενο βήμα είναι η διαχείριση των γνωρισμάτων αυτών με τρόπο που θα ευνοήσει και θα εμπλουτίσει τη ζωή σας.

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής μπορεί ν’ αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχωφελής. Να θυμάστε ότι το παρελθόν σας δεν σας  καθορίζει.

Μέσα από την κατανόηση και την αυτοσυμπόνοια, μπορείτε να μετατρέψετε τις προκλήσεις του παρελθόντος σε δύναμη να πορευτείτε στο μέλλον.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ