Χειμώνας στις Φλόγες: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που αποτυπώνει τον ψυχισμό των Ουκρανών – ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζεται για 12η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Εδώ και μερικές ημέρες ένα ντοκιμαντέρ του Netflix, για τα όσα συνέβησαν στη Ουκρανία το 2013 έχει αρχίσει να ανεβαίνει στις αναζητήσεις των χρηστών.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του Εβγκένι Αφινέφσκι με τίτλο «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία», το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 και εξιστορεί όσα συνέβησαν στην Ουκρανία από τις 21 Νοεμβρίου 2013 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2014. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τον ψυχισμό του λαού της Ουκρανίας και αποδεικνύει ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν σταματήσει να μάχονται για την Ελευθερία και το μέλλον της χώρας τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός Ουκρανού, ο οποίος λέει «κανείς δεν μπορεί να κάνει έναν ελεύθερο άνθρωπο να γονατίσει».

Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία

Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία

Τον Νοέμβριο του 2013 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ μιας νέας δανειακής συμφωνίας διάσωσης με τη Ρωσία και στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφασή του οδήγησε στη διαμαρτυρία των φιλοευρωπαϊστών Ουκρανών, μέσω μαζικών διαδηλώσεων με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, οι οποίες έγιναν γνωστές με τον όρο Euromaidan .

Το Euromaidan ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, το οποίο ξεκίνησε τη νύχτα της 21 Νοεμβρίου 2013 με ευρείας έκτασης λαϊκές κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια η στάση των διαδηλωτών άλλαξε, με μεγάλο αριθμό από αυτούς να καλούν σε παραίτηση τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του. Διαδηλωτές ανέφεραν, επίσης, ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις λόγω της βίαιης επίθεσης που δέχτηκαν στις 30 Νοεμβρίου από την Αστυνομία και εξαιτίας “μιας επιθυμίας για αλλαγή στην πολιτική ζωή της Ουκρανίας”.

Στις 25 Ιανουαρίου 2014, οι αντιδράσεις αυτές είχαν ενισχυθεί από κατηγορίες περί κυβερνητικής διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας, καθώς και την πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ουκρανική εθνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ηγεσία του συμβουλίου και θεωρεί την πρωτοβουλία ως αντισυνταγματική.

Επακολούθησε η Κρίση στην Κριμαία το 2014 κατά την οποία, το ρωσικό Κοινοβούλιο παραχώρησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και ζήτησαν από τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.  Στις 6 Μαρτίου 2014 το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να ζητήσει από τη Ρωσία την επανένωση, κάτι που παραχωρήθηκε από τη Ρωσία από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου 2014.

Χειμώνας στις Φλόγες: Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ

Το Netflix πριν από μερικές ημέρες έκανε διαθέσιμο ολόκληρο το ντοκιμαντέρ στον λογαριασμό του στο Youtube για να μπορούν όλοι να το παρακολουθήσουν. Το ντοκιμαντέρ έχει υψηλή βαθμολογία στο Rotten Tomatoes (88%), ενώ ήταν υποψήφιο για το «Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς» στην 88η τελετή των Βραβείων Όσκαρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ