Αλλαγή φύλου: Ελεύθερη επιλογή από τα 16 στην Ισπανία, διευκολύνεται στην Σκωτία

Σταθερά κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη οι διατάξεις που διευκολύνουν την αλλαγή φύλου και μάλιστα από την ηλικία των 16 ετών, με την Σκωτία και την Ισπανία να μειώνουν και τα ηλικιακά όρια στα οποία α μπορούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«The 2Night Show»: Καλεσμένη η Μπέτυ Βακαλίδου – Η αλλαγή φύλου και τα σημάδια που άφησε στην ψυχή της η πορνεία

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε σήμερα, έπειτα από τριήμερη συζήτηση, έναν αμφιλεγόμενο νόμο που έχει ως στόχο να διευκολύνει τη φυλομετάβαση των διεμφυλικών ατόμων, η οποία θα εγκρίνεται πλέον από την ηλικία των 16 ετών.  Ο νόμος εγκρίθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με 86 ψήφους υπέρ έναντι 39 κατά, λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που διαθέτει η τοπική κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP). Με τις νέες διατάξεις καταργείται η απαίτηση να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση όταν ένα πρόσωπο ζητεί να εκδοθεί κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το φύλο του. Περιορίζεται επίσης η χρονική περίοδος κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να ζήσει με το φύλο που επέλεξε από δύο χρόνια σε τρεις μήνες. Δίνεται στη συνέχεια περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του. Το πιστοποιητικό θα μπορεί επομένως να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες. Η ηλικία από την οποία μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό μειώνεται από τα 18 στα 16 έτη.

Οι αντίπαλοι

Οι αντίπαλοι αυτού του νόμου, με επικεφαλής κατά κύριο λόγο την επιτυχημένη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, θεωρούσαν ότι οι διατάξεις αυτές συνιστούν κίνδυνο για τις γυναίκες γιατί θα επιτρέπεται σε άνδρες να μπαίνουν ευκολότερα σε χώρους που προορίζονται μόνο για γυναίκες.  Η κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον εκτιμά ωστόσο ότι ο νέος νόμος δεν καταργεί τον παλαιότερο με βάση τον οποίο επιτρέπεται να αποκλείονται τα τρανς άτομα από μη μικτούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα αποδυτήρια.

Συγκλόνισε η Μίνα Ορφανού: “Εγώ ορφάνεψα όταν με έδιωξαν από το σπίτι” – Τι απάντησε για την αλλαγή φύλου

«Είμαι φεμινίστρια. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα δικαιώματα των γυναικών, όσο ζω. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι καθήκον μου να κάνω λίγο πιο εύκολη τη ζωή των μειονοτήτων που στιγματίζονται στη χώρα μας», είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας. Ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος, σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «άνδρες-αρπακτικά να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα κενά» του νόμου. Η κυβέρνηση ωστόσο επισημαίνει ότι ο ίδιος ο νόμος δίνει εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει αυτό, αφού καθιστά αδίκημα την υποβολή ψευδούς αιτήματος.  Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ήταν θυελλώδης. Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα την Τρίτη, καθώς διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή σας» και «δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ» από τον εξώστη της αίθουσας συνεδριάσεων, την ώρα που οι βουλευτές απέρριπταν ένα άρθρο που θα καθιστούσε δυσκολότερη την αλλαγή φύλου για τους σεξουαλικούς παραβάτες.

Στην Ισπανία

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια, το οποίο δίχασε την αριστερά και το φεμινιστικό κίνημα. Αν υιοθετηθεί, όπως προβλέπεται, από την Γερουσία τις προσεχείς εβδομάδες, ο νόμος θα εντάξει την Ισπανία στην μικρή ομάδα των χωρών που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μέσω μίας απλής διοικητικής πράξης. Στην Ευρώπη, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στα διεμφυλικά άτομα το 2014.

Επιμένει η Ένωση Κεντρώων για την ταυτότητα φύλου: Ζητά να έρθει τροπολογία για την αλλαγή του νόμου

Ο νόμος, που στηρίχθηκε από το κόμμα Podemos, της ριζοσπαστικής αριστεράς, εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.  Με τον νόμο αυτό οι διεμφυλικοί θα μπορούν να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους στην ταυτότητά τους κλείνοντας ένα απλό ραντεβού με τις διοικητικές υπηρεσίες. Δεν θα χρειαστεί να έχουν ιατρικές γνωματεύσεις ή αποδείξεις πως υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία επί δύο χρόνια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

«Ο νόμος ξεπληρώνει ένα ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα διεμφυλικά άτομα» δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που προωθούσε το νομοσχέδιο αυτό. «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», επέμεινε, καταγγέλλοντας την «τρανσφοβία». Ο «Νόμος Τρανς» όπως αποκαλείται θα επιτρέψει στους εφήβους ηλικίας 14-16 ετών να αλλάζουν το φύλο τους στο ληξιαρχείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται στη διαδικασία αυτή από τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Για τους νεότερους, ηλικίας 12-14 ετών, θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα για όλους τους ανήλικους.

Σε κάθε περίπτωση, από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την επικύρωσή του θα μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών, ώστε να δίνεται χρόνος στους αιτούντες για να επιβεβαιώνουν την απόφασή τους. Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαγορεύει επίσης τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και τις 150.000 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ