Πούτιν: Η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου – Παράθυρο για διαπραγματεύσεις

Παράθυρο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία, άφησε (για ακόμα μία φορά και) σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει τον πόλεμο.

Πούτιν: Υπόσχεται κάθε βοήθεια στον στρατό χωρίς να θίξει την οικονομία – Τι είπε για τους νεκρούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και συνέχισε: «Στόχος μας δεν είναι να περιστρέφουμε τον σφόνδυλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους. «Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά».

 

Τι σχεδιάζουν Κίνα και Ρωσία: Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Πεκίνο και το «μήνυμα» του Πούτιν που μετέφερε

Αυτό είναι το σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ως παράθυρο για συνομιλίες, έστω και αν παραμένουν οι διαφωνίες για τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε, αναφέροντας παράλληλα ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ένα απαρχαιωμένο οπλικό σύστημα που η Ρωσία θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Ο Πούτιν ανέφερε ότι το Patriot είναι «αρκετά απαρχαιωμένο» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300.

«Εντάξει, θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας και πάντα θα βρίσκεται ένα αντίδοτο», συμπλήρωσε. Αυτό είναι το σημείο που μπορεί να εκληφθεί ως υπαινιγμός ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο.  «Έχω πει πολλές φορές: η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών οδηγεί σε αδικαιολόγητες απώλειες» είπε επίσης και συνέχισε: «Αργά ή γρήγορα, τα μέρη που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης κάθονται και συνάπτουν συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό σε εκείνους που εναντιώνονται σε εμάς, τόσο το καλύτερο. Δεν το έχουμε εγκαταλείψει ποτέ».

Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις – προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό στην Ουκρανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η Μόσχα θέλει να κερδίσει χρόνο, μετά από τις ήττες που υφίσταται στον πόλεμο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, με το Κίεβο να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ