Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» επιστρέφει, η «ΨΑΡΑ» αναχωρεί για Ερυθρά Θάλασσα

Η μπαρουτοκαπνισμένη, πλέον, φρεγάτα «ΥΔΡΑ» μετρά αντίστροφα για τον χρόνο επιστροφής της ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των προετοιμασιών για να αναχωρήσει προς την Ερυθρά Θάλασσα. Το enikos.gr παρουσιάζει τα πρώτα ενδιαφέροντα διδάγματα από την εμπλοκή με τα drones που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη φορά που η φρεγάτα ΥΔΡΑ ενεπλάκη με drones που είχαν εκτοξεύσει οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη, οι οποίοι δρουν πλέον ανεξέλεγκτοι, με το Ιράν να τους εξοπλίζει, απειλώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και διαταράσσοντας το διεθνές εμπόριο.

Όπως αναφέραμε στο enikos.gr το πλοίο είχε εντοπίσει με τα «ηλεκτρονικά του μάτια» συνολικά 8 drones που είχαν εκτοξευθεί από τους Χούθι, πριν τελικά κλειδώσει τα δύο από αυτά, όταν πέρασαν την «κόκκινη ζώνη» των ραντάρ και ανοίξει πυρ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ο τρόπος κατάρριψης του ενός εκ των δύο drones, αφού το δεύτερο άλλαξε πορεία αμέσως μετά την κατάρριψη.

Τα διδάγματα τόσο από την εμπλοκή της 13ης Μαρτίου όσο και από την χθεσινή, της 25ης Απριλίου, δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας, μαζί με την προσθήκη του anti-drone συστήματος που φέρει, και που το enikos.gr είχε παρουσιάσει αποκλειστικά, δουλεύουν άψογα.

Η χρήση του πρωραίου πυροβόλου αναδεικνύει επίσης το πλεονέκτημα αντιμετώπισης των απειλών με χαμηλού κόστους πυρομαχικά και όχι με την εκτόξευση πανάκριβων αντιαεροπορικών πυραύλων. Είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεται ένα drone αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ με ένα βλήμα 2.000 ευρώ, από την εκτόξευση ενός πυραύλου αξίας ενός εκατ. ευρώ. Είναι κάτι, άλλωστε, που το είδαμε να συμβαίνει κατά κόρον στο Ισραήλ, που όταν ενεργοποιείται το Iron Dome, εκτοξεύει βλήματα αξίας 30.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει ρουκέτες αξίας 1.000 – 2.000 ευρώ.

Τα διδάγματα καθώς και η εμπειρία επί του πεδίου για τα 198 μέλη του πληρώματος που αποκομίζονται είναι πλούσια και κάποιες παρατηρήσεις ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην φρεγάτα ΨΑΡΑ, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την αναχώρηση της «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά Θάλασσα, ο χρόνος παραμονής της επί του πεδίου προσδιορίστηκε στους 3 μήνες.

Ήδη, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και βάσει του σχεδιασμού υπολογίζεται ότι στο δεύτερο μισό του Μαΐου θα βρίσκεται στο λιμάνι του Τζιμπουτί, ώστε να γίνει η αλλαγή σκυτάλης. Όπως στην «ΥΔΡΑ» έτσι και στην «ΨΑΡΑ» τοποθετείται σύστημα anti-drone, που δημιουργεί έναν θόλο προστασίας απέναντι σε μη επανδρωμένες απειλές, από αέρος και θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τζιμπουτί βρίσκεται η γαλλική βάση, που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES, το στρατηγείο της οποίας έχει η Ελλάδα στην Λάρισα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ