Κόλπος του Άντεν: 8 Drones είχε εντοπίσει ως πιθανή απειλή η φρεγάτα ΥΔΡΑ

Πριν προχωρήσει στην κατάρριψη του ενός από τα δύο drones στον κόλπο του Άντεν, τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας ΥΔΡΑ είχαν «κλειδώσει» συνολικά 8 μη επανδρωμένα αεροχήματα. Αναλυτικά το χρονικό της κατάρριψης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συνολικά 8 drones είχε εντοπίσει η φρεγάτα ΥΔΡΑ πριν τελικά προχωρήσει στην κατάρριψη του ενός εκ των δύο που είχαν αρχίσει να πλησιάζουν στον τομέα ευθύνης της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το χρονικό της επίθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν τις 4 τα ξημερώματα και το διάστημα 4.00 με 4.15 έγινε το «κλείδωμα» και η κατάρριψη των στόχων.

Όπως είχε συμβεί και στις 13 Μαρτίου, έτσι και τώρα, το πλήρωμα της φρεγάτας έκανε χρήση του πλωραίου πυροβόλου, με το οποίο κατέρριψε επιτυχώς το ένα από τα δύο drones, με το δεύτερο να αλλάζει κατεύθυνση.

Όπως έγινε γνωστό από το στρατηγείο της Λάρισας, «η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής».

«Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της» αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ΥΔΡΑ εμπλέκεται σε επεισόδιο με drones, ανοίγοντας μάλιστα πυρ.

Η πρώτη ήταν λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 13 Μαρτίου, όταν έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Κι όπως είχαμε αναφέρει τότε, η επίθεση εκείνη δεν θα ήταν η τελευταία που θα αντιμετώπιζε αφού όλοι γνωρίζουν καλά ότι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί σε μία ζώνη υψηλής επικινδυνότητας, με πολλαπλές και μεταβαλλόμενες απειλές.

Είναι κάτι άλλωστε που είχε τονίσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην φρεγάτα ΥΔΡΑ, που βρισκόταν εν πλω στον κόλπο του Άντεν. «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και σας το επαναλαμβάνω ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία» είχε πει χαρακτηριστικά. Ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ