Η Διεθνής Αμνηστία για την Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία για την Τουρκία

 

Ανησυχία για την κατάσταση των τραυματισμένων διαδηλωτών στην Τουρκία εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ενώ παράλληλα ζητά να σταματήσει αμέσως η καταχρηστική βία εναντίον διαδηλωτών, να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκταση των τραυματισμών και να ληφθούν διδάγματα για τη μελλοντική αστυνόμευση των διαδηλώσεων στη χώρα.

Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ανήσυχη για την αύξηση των επιπέδων της αστυνομικής βίας, τόσο της στοχευμένης εναντίον ατόμων, όσο και της γενικευμένης καταχρηστικής βίας εναντίον του πλήθους.

Εκτός από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει δει αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς

Παράλληλα καλεί της αρχές να διασφαλίσουν ότι η βία δεν χρησιμοποιείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ότι, στην περίπτωση βίαιων διαδηλώσεων, η κάθε είδους παρέμβαση της αστυνομίας πρέπει να γίνεται μόνο όπου είναι αυστηρά απαραίτητη και να είναι ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία από ιατρικές πηγές, χαρακτηρίζει μη αξιόπιστους τους ισχυρισμούς των αρχών για 12 τραυματίες και ζητεί από τις τουρκικές αρχές να δημοσιεύσουν ακριβή στατιστικά βασισμένα στα αρχεία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης, ο αριθμός των εισαχθέντων σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης που συνεχίζουν να νοσηλεύονται ανέρχεται σε 26, δύο άτομα φέρουν τραύματα που απειλούν τη ζωή τους, ενώ πέντε παραμένουν στην εντατική, λόγω τραυματισμών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται σε 880. Κατά την ίδια περίοδο, περίπου 625 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί στις εγκαταστάσεις για επείγοντα περιστατικά του Ιατρικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται σε 1.500.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σμύρνης, τις τελευταίες δύο ημέρες, έχει καταγράψει 420 περιστατικά τραυματισμένων που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία ενώ ένας νεαρός άνδρας που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι φέρεται να παλεύει για τη ζωή του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι πολλοί τραυματισμοί έχουν προκληθεί από τη χρήση αντλιών νερού και ως αποτέλεσμα της ρίψης βλημάτων διασποράς δακρυγόνων κατευθείαν εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τους χτυπούν. Επιπλέον ο Σύλλογος ανησυχεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους, ως αποτέλεσμα τέτοιων τακτικών της αστυνομίας.

Καταλήγοντας η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων και τα αποτελέσματα αυτών να βγουν στη δημοσιότητα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ