Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης-Ο λόγος στους πολίτες: Απαιτείται αλλαγή αντίληψης της έννοιας της ΕΕ

Conference

Με το τραγούδι των Rolling Stones “Paint it black” περιγράφει το μέλλον της Ευρώπης στο enikos.gr η κυρία Γραμματική Γραμμένου, καταθέτοντας τις δικές της απόψεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει “κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ζώντας τη δική του καθημερινότητα με τις δυσκολίες να αυξάνονται, θα μπορούσε να  περιγράψει το μέλλον της Ευρώπης με τον τίτλο ενός τραγουδιού των Rolling Stones: Paint it black. Η έλλειψη αντίληψης της διαφοράς μεταξύ της ΕΟΚ και της ΕΕ, από τους διοικούντες της είναι εμφανής, καθώς η λειτουργία της με ανελαστικά οικονομικά κριτήρια και μέτρα τα οποία επιβάλλονται από την ελίτ του βορρά, καθώς και η στενή λογική του πράττω μόνο σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας μου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία αντικρίζοντας το μέλλον”.

Και προσθέτει: “Η έλλειψη κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες και ως αποτέλεσμα το χρέος των χωρών που προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης  τη στιγμή που γειτονικές χώρες με την Τουρκία στην κορυφή να εργαλειοποιεί το προσφυγικό, και με άμεσες απειλές οι οποίες μένουν αναπάντητες και πολλές φορές με αναφορές χάδια από τους Ευρωπαίους εταίρους επιδεινώνουν την εικόνα.

Για τη μεταστροφή του απαισιόδοξου κλίματος απαιτείται αλλαγή αντίληψης της έννοιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγαλύτερη ένωση, αλλά με την υιοθέτηση της ήδη υπάρχουσας ευρωπαϊκής λογικής του “positive discrimination” απέναντι στις αδύναμες χώρες-μέλη, όπως εφαρμόζεται για ομάδες ή κατηγορίες ατόμων με ανέξοδες πολιτικές.

Απαιτούνται, επίσης, άμεσες ενέργειες για την κατά το δυνατόν ενεργειακή αυτονομία της, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων με συγκριτικό πλεονέκτημα ανά ζώνη-χώρα, ώστε οι όποιες διεθνείς πιέσεις στα ενεργειακά να μην πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία στην έκταση που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες” σημειώνει η κυρία Γραμματική Γραμμένου.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Πρόκειται για μια ανοιχτή, δημιουργική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ενεργά.

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr (info@enikos.gr).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Exit mobile version