Βουλή: Κατατέθηκε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις

Βουλή

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο  «για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» και με αυτό  ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ορίζονται τα εξής:

2. Συμπληρώνεται ο Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) σχετικά με την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για τους πρώτους 12 μήνες από την ημέρα ισχύος της δύναται να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης.

β. Εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν δοκιμαστική περίοδο, η οποία, στη συνέχεια, θεωρηθεί επιτυχής από τον εργοδότη, το χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου προσμετράται στον προαναφερθέντα χρόνο των 12 μηνών.

Παράλληλα:

Επίσης, με το σχέδιο νόμου, προωθούνται δύο ακόμη διατάξεις, που προβλέπουν:

α. τη δυνατότητα στους εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους και

β. την επιβολή προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

Τέλος, ορίζονται τα εξής:

Επιπλέον, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με υπουργική απόφαση των απαραίτητων θεμάτων για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης

 

 

Exit mobile version