Θεοχάρης στον Realfm 97,8: Στρατηγικό το φορολογικό νομοσχέδιο – Θα υπάρξει ανταπόδοση για τους πολίτες από τα επιπλέον έσοδα

Για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο πραγματικά στρατηγικό. Δεν έχει μόνο ζητήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και προβλέψεις για τον περιορισμό των μετρητών, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την ενίσχυση της διαφάνειας των ελέγχων κ.α. Στους ελεύθερους επαγγελματίες κάνουμε το αυτονόητο: δεν είναι δυνατόν το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η τεκμαρτή φορολόγηση χρησιμοποιείται στην Γαλλία μέχρι τα 77.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι τα 190.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης.  Στην Ιταλία μέχρι τα 65.000 ευρώ είναι τεκμαρτή η φορολόγηση. Η κάθε φορολογική διοίκηση επιδιώκει να απλοποιήσει λίγο τη διαδικασία γι’ αυτούς που δηλώνουν λίγα και είναι πιθανό να έχουν και λίγα, αλλά και να απελευθερώσει τους έτσι και αλλιώς πεπερασμένους ελεγκτές να πιάσουν τα μεγάλα «ψάρια». Είναι ζήτημα συνεργασίας του φορολογικού συστήματος και των ελεγκτικών διαδικασιών» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Θα υπάρξει ανταπόδοση για τους πολίτες από τα επιπλέον έσοδα. Οι κοινωνικές δαπάνες είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Δεύτερον θα εξοικονομηθούν και χρήματα, περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι που υποδηλώνουν εισοδήματα».

Όπως είπε «δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να οδηγηθούμε στοχευμένα και σε μείωση συντελεστών ώστε να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος για όσους είναι νόμιμοι και το κουβαλούν στους ώμους τους».

Ο Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την επέκταση των POS τόνισε ότι «έχουμε διαβουλευτεί το προηγούμενο διάστημα με το υπουργείο Ανάπτυξης και είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε την υπουργική απόφαση ώστε τους πρώτους μήνες του 2024 να επεκταθούν και τα POS και το νέο σύστημα IRIS στις μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό».

Για όσους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα πρέπει «να δούμε το πλαίσιο των ρυθμίσεων και πώς αυτές λειτουργούν. Το ότι υπάρχουν όμως, ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους, υπάρχουν. Άρα ή μας κοροϊδεύουν ή να γίνουν βοηθοί και θα παίρνουν περισσότερα χρήματα».

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι ίδιοι. Δεν είναι εξ ορισμού ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποδηλώνουν εισοδήματα», ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπαίνει κανένας νέος φόρος αλλά γίνεται μια ήπια αναπροσαρμογή.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ