Εικόνες εγκατάλειψης στο Πρωτοδικείο Αθηνών: «Τα κτίρια έχουν αφεθεί στην τύχη τους» λέει ο Βερβεσός

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν αφεθεί οι κτιριακές υποδομές των δικαστηρίων της Ευελπίδων, φανερώνουν οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το enikos.gr. Η μερική κατάρρευση τμημάτων των ψευδοροφών, οι ακατάλληλες τουαλέτες, τα μη λειτουργικά συστήματα εξαερισμού, οι σπασμένες καρέκλες και τα τραπέζια, οι χώροι που πλημμυρίζουν, αλλά και οι αμέτρητες δικογραφίες που παραμένουν στα σκαλιά, συνθέτουν το παζλ των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο, το οποίο παραμένει ασυντήρητο, ενώ απαιτεί ειδικούς τρόπους συντήρησης και ειδικά κουφώματα. Η ίδια ανησυχητική κατάσταση φαίνεται να επικρατεί στα Δικαστικά Μέγαρα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8.

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

«Ακόμη και σε καινούρια κτίρια όπως είναι το Εφετείο Αθηνών, επικρατεί η ίδια εικόνα. Για παράδειγμα, έχει χαλάσει εδώ και 2 χρόνια το σύστημα ψύξης-θέρμανσης και δεν έχουν ψύξη το καλοκαίρι, οπότε χρησιμοποιούν ανεμιστήρες στα δικαστήρια, ενώ τον χειμώνα πηγαίνουν με τις σόμπες. Μιλάμε για πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες».

Μόλις την περασμένη Δευτέρα (30/10), στο Εφετείο τραυματίστηκαν δύο άτομα, καθώς κατέρρευσαν μεταλλικά ράφια και καταπλακώθηκαν από αυτά. «Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας στην καταγγελία του για το περιστατικό.

«Η διαδικασία ψηφιοποίησης δεν έχει ξεκινήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη»

Όσον αφορά στις εκατομμύρια δικογραφίες που παραμένουν σε αποθήκες σε όλη την χώρα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαδικασία ψηφιοποίησης, ο κ. Βερβεσός σχολίασε χαρακτηριστικά πως «υποτίθεται πως είμαστε σε μία τέτοια διαδικασία, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

«Εδώ έχουμε μία ψηφιακή κατάθεση δικογράφων που αποτελούν το 1/10 της ψηφιακής διαδικασίας. Έχει προχωρήσει κατά το ήμισυ, δηλαδή οι μισές δικογραφίες έχουν ψηφιακή κατάθεση, κυρίως λόγω covid. Μόλις τελείωσε ο covid, σταμάτησε να γίνεται οτιδήποτε. Δεν συνεχίστηκε ώστε να μπουν κι άλλες δικογραφίες στην κατάθεση. Από την πλευρά μας, παρακαλάμε για την ψηφιοποίηση».

Πρόκειται για «άθλιες συνθήκες ασκήσεως του επαγγέλματος και προφανώς απονομής Δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Βερβεσός, ενώ χαρακτηρίζει την Δικαιοσύνη ως μία παχιά αγελάδα την οποία αρμέγει το κράτος. «Μαζεύει παράβολα, χαρτόσημα, μετατροπές ποινών. Όλα αυτά τα εκατομμύρια εισρέουν στον κρατικό προϋπολογισμό, και μόνο ένα μικρό τμήμα τους επιστρέφει πίσω. Τα υπόλοιπα μένουν για να γίνονται μισθοί βουλευτών και υπουργών (…). Την Δικαιοσύνη την αρμέγουμε, και στη συνέχεια της δίνουμε ένα ποτήρι νερό για να μην πεθάνει».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατήγγειλε πως «έχουμε δώσει λεφτά από την τσέπη μας μέχρι και για να τοποθετήσουμε air condition. Έχουμε βάλει καρέκλες, τραπέζια που έχουν σπάσει, αλλά και λαμπτήρες στο Εφετείο οι οποίοι δεν αντικαθίστανται. Κάνουμε τέτοιου είδους παροχές από τα χρήματά μας για τους δικηγόρους, για να έχουν μία καρέκλα να κάτσουν. Η λεγόμενη ΚΤΥΠ έχει αφήσει τα κτίρια στην τύχη τους».

Ακούστε το ηχητικό

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: 

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Πρωτοδικείο Αθηνών υποδομές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ