Στο στόχαστρο τα αδήλωτα ακίνητα – Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό τους

Στα δίχτυα της εφορίας έπεσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9, ενώ είχε δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις των στοιχείων των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet με εκείνα που έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν περίπου 80.000 ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν εμφανιζόταν το πραγματικό εμβαδόν ή η κατάσταση του ακινήτου.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – Πηγή: Realnews

Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία έναντι των γειτόνων ή του Δημοσίου, αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία, για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη. Παράλληλα, με την απόκρυψη των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων τους, ήθελαν να ξεφύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αλλά και να αποφύγουν κατασχέσεις στην περίπτωση που είχαν χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή τις τράπεζες.

Εξηγήσεις

Στις περιπτώσεις που τα στοιχεία των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, οι φορολογούμενοι θα κληθούν στην εφορία για εξηγήσεις και για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αποδείξουν πως οι δηλώσεις τους ήταν σωστές. Εφόσον η περιουσία που είναι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ήταν δηλωμένη στο Ε9, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών, όπως και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη κατά τα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Ακόμη, θα επανυπολογιστούν και τα τεκμήρια για το τελευταίο και τα προηγούμενα έτη με βάση τη νέα αξία της ακίνητης περιουσίας, κάτι που σημαίνει την επιβολή και αναδρομικών φόρων εισοδήματος.

Κλοιός

Ο ελεγκτικός κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο για τους φορολογουμένους που δεν εμφανίζουν την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους στην εφορία, αφού τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ, διοικητής της οποίας είναι ο Γιώργος Πιτσιλής, ετοιμάζει την εφαρμογή ενός μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αξιοποιηθεί και το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αποτυπωθούν ψηφιακά τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας.

Tο μητρώο

Tα πράγματα από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνουν πιο δύσκολα για όσους «ξεχνούν» να εμφανίσουν στην εφορία την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ή δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από τα ακίνητα που νοικιάζουν, καθώς η ΑΑΔΕ στήνει τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Το μητρώο θα αφορά και τους ενοικιαστές ακινήτων, καθώς θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, αλλά και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Με το νέο μητρώο, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τόσο για ακίνητα που εκμισθώνονται όσο και για τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και κατ’ επέκταση δηλώνονται από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2024, θα περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβάλει πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το μητρώο θα ενημερωθεί αυτόματα με τα στοιχεία, χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν αποκλίσεις, τις οποίες θα πρέπει να διορθώσουν.
  • Τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το έντυπο Ε2 που συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση.
  • Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα με βάση τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων.
  • Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές, τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Tο νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Εξελιγμένο λογισμικό

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα επιστρατεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει φορολογουμένους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν κάποιο ακίνητο στο Ε9. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν κρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει ακίνητα μικρότερης επιφάνειας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος), ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές Αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Στην Γαλλία

Ένα αντίστοιχο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε τις φορολογικές Αρχές στην Γαλλία να εντοπίσουν πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ χρησιμοποίησε η ΑΑΔΕ πριν από λίγους μήνες και στη χώρα μας, εντοπίζοντας δεκάδες αδήλωτες πισίνες. Τώρα θα προσαρμόσει το αντίστοιχο μοντέλο στα δεδομένα που απαιτούνται για να εντοπιστούν αδήλωτα ακίνητα.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ