Στη Ρώμη σήμερα ο Βαρουφάκης και αύριο στη Μαδρίτη

Στη Ρώμη θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου και θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Συνεχίζεται από χθες το πρωί ο γύρος πολιτικών επαφών του Γ. Βαρουφάκη, σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μαδρίτη, στη σκιά του αδιεξόδου συμφωνίας με τους δανειστές που αρχίζουν να βγάζουν τα μαχαίρια αναμεταξύ τους.

Μετά τη συνάντησή του υπουργού Οικονομικών χθες το πρωί στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε λίγο αργότερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί,

Μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Ρώμη, ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί την Παρασκευή στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο και την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το χρέος και βάζει στη μέση την Ελλάδα, θυμίζοντας τη ρήση, «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», όπως γράφαμε χθες στο enikos.gr, οι εκβιασμοί της ασφυξία ρευστότητας συνεχίζονται στο γήπεδο της ΕΚΤ με την πρίζα που κρατά συνδεδεμένες τις ελληνικές τράπεζες

Στη σκιά αυτών των νέων δεδομένων συναντήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο χθες , Δραγασάκης και Τσακαλώτος με τον Ντράγκι το απόγευμα, ώστε να αποφευχθεί ένα «κούρεμα» των εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ παραμένει το στοίχημα της διεκδίκησης για έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Επιπλέον η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα και άλλα 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου και δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Διαβάστε επίσης:

Πάντοαν: Ούτε σχέδιο Β, ούτε προσβολές στον Βαρουφάκη

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές: Οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς δημιουργούν εμπόδια

Σαπέν – Βαρουφάκης: Μονόδρομος η συμφωνία – ΦΩΤΟ

Η Der Standard εξηγεί γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τον Βαρουφάκη

Financial Times: Το Grexit ως λυτρωτικό… διαζύγιο – ΦΩΤΟ

Δείτε εδώ την έκθεση της Κομισιόν και την έκθεση για την Ελλάδα

Exit mobile version