Σταϊκούρας: Τι είπε για το ενδεχόμενο επιδότησης δανείων και στήριξης των συνεπών δανειοληπτών

Για το εάν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δώσει νέα επιδότηση στους δανειολήπτες όπως έγινε με το πρόγραμμα Γέφυρα λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και εάν θα εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

5ο Athens Investment Forum – Σταϊκούρας: Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022, με υψηλότερες αντοχές από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο

«Πρώτα από όλα μεταξύ συνεπών δανειοληπτών και μπαταχτσήδων υπάρχει και άλλη μια κατηγορία. Υπάρχει η κατηγορία των συμπατριωτών μας που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί δεν μπορούν. Οφείλουμε να σεβαστούμε και αυτούς. Στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι και ΙΙ για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιβράβευσε και τη συνέπεια καλύπτοντας δόσεις των δανείων σε μια περίοδο που η οικονομία ήταν κλειστή» απάντησε. 

Εντατικοποιούνται οι ήδη υφιστάμενες συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως «σήμερα αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος. Και ακόμη μια παρατήρηση, ας αξιολογήσουμε λίγο καλύτερα τι πάνε να κάνουν άλλες χώρες για παράδειγμα η πρώτη εικόνα που έχουμε από την Ισπανία είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος αλλά ουσιαστικά θα υπάρχει μια μετακύλιση του κόστους των πολιτών στο μέλλον. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για τις παραμέτρους που συζητάνε σε άλλες χώρες άρα θέλει υπευθυνότητα και προσοχή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα εντατικοποιούνται οι ήδη υφιστάμενες συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε όλες τις ενότητες που ανέφερα προηγουμένως».

Σταϊκούρας στον Realfm 97,8: Οι λόγοι που ανακαλέσαμε την πρόσθετη στήριξη στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτό θα αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες.

«Δεν θα πάρετε απάντηση. Γιατί δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει απάντηση γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα αυτά που λέμε και εν πάση περιπτώσει με τι δημοσιονομικό κόστος; που είναι ο δημοσιονομικός χώρος; Δεν μπορούμε συνεπώς εκ προοιμίου να λέμε ότι θα υλοποιήσουμε ένα μέτρο όταν τώρα ξεκινάμε ή έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα τις συζητήσεις.

Κατατίθεται το μεσημέρι στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2023 – Πότε θα ψηφιστεί

Άρα υπάρχει ζήτημα πιστωτικής επέκτασης, υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, υπάρχει ζήτημα διμερών ρυθμίσεων, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις, υπάρχει ζήτημα τιμολογιακής πολιτικής στις προμήθειες και υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης του κόστους δανεισμού των πολιτών υφιστάμενων και νέων. Όλα αυτά συζητούνται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη βάση αυτών που επιτρέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτών που ρεαλιστικά μπορούμε να υλοποιήσουμε με δεδομένο των υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο» είπε.

Τέλος ρωτήθηκε εάν μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο να υπάρξουν κινήσεις που αφορούν και τους συνεπείς δανειολήπτες. «Πρώτα θα μετρήσουμε, πρώτα θα δούμε τις εναλλακτικές που έχουμε και στη συνέχεια θα υλοποιήσουμε πολιτικές επ’ ωφελεία των πολιτών και επιδίωξή μας είναι και των συνεπών δανειοληπτών» απάντησε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ