Oι Έλληνες εργαζόμενοι που έχουν οικογένεια με δύο παιδιά δέχονται αναλογικά τις μεγαλύτερες μισθολογικές επιβαρύνσεις από το Κράτος, σε κρατήσεις φόρων μαζί με ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές.
Όπως προκύπτει από έρευνα του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το 39% των αποδοχών τους καταλήγουν στο Κράτος .
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μεταξύ των 35 χωρών μελών του ΟΟΣΑ με συνολική επιβάρυνση 39% αφήνοντας πίσω χώρες στις οποίες το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα όπως για παράδειγμα η Φινλανδία (38,4%) και η Σουηδία (38,2%).
Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήλθε στο 26,1%. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είχε η Γαλλία με 39,4%, ενώ ακόμη πέντε χώρες είχαν “tax wedge” από 38% έως 39%: η Ελλάδα (39%), η Ιταλία (38,6%), η Φινλανδία (38,4%), το Βέλγιο (38,3%) και η Σουηδία (38,2%). Η χαμηλότερη επιβάρυνση σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%).
Η διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών με δύο παιδιά σε σχέση με αυτή των άγαμων είναι μικρότερη στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Η διαφορά αυτή είναι μικρότερη από τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κορέα και την Τουρκία, ενώ η επιβάρυνση είναι η ίδια στη Χιλή και το Μεξικό.
Παράλληλα, η φορολογική επιβάρυνση για έναν άγαμο εργαζόμενο, χωρίς παιδιά, που εισπράττει τον μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας των εργοδοτών.
Πηγή: enikonomia.gr