Αχτσιόγλου: Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα – Τι λέει για 120 δόσεις και αναδρομικά – ΒΙΝΤΕΟ

«Πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το έργο της στο υπουργείο Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε σε «θετικές εξελίξεις» οι οποίες «μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε», αναφέροντας χαρακτηριστικά «τη μείωση της ανεργία κατά 4 μονάδες».

Κληθείσα να απαντήσει στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία έναν στους δέκα εργαζομένους δουλεύουν υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης, απάντησε πως «οι νέες θέσεις είναι στην πλειοψηφία τους πλήρους απασχόλησης, κάτι που δείχνει ότι είμαστε σε καλή πορεία», παραδέχθηκε ωστόσο ότι, «εξακολουθεί να παίρνει ‘κεφάλι’ η μερική απασχόληση».

Όπως ξεκαθάρισε η Υπουργός Εργασίας, «η καλή πορεία δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε» και αναφερόμενη στα θετικά είπε για την «αύξηση του κατώτατου μισθού» και στον έλεγχο της αγοράς εργασίας, για τον οποίο ανέφερε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

Η Novartis, ο Πετσίτης και ο Μαρινάκης

«Υπάρχει σκανδαλολογία και πραγματικά σκάνδαλα, όπως η Novartis, που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας κληθείσα να σχολιάσει την έντονη σκανδαλολογία του τελευταίου διαστήματος και αναφερόμενη ειδικά στο θέμα της Novartis και στο χειρισμό του από τη Δικαιοσύνη, είπε πως εκείνη λέει “πρέπει να ελέγξω τον Λοβέρδο” και να έρθει να καταθέσει ως ύποπτος. Υποτιμούμε τη δικαιοσύνη να λέμε ότι πρόκειται για σκευωρία», τόνισε.

Ξεκαθάρισε πως «δεν είναι η δουλειά της κυβέρνησης να κάνει τη διερεύνηση. Η έρευνα για την υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τις κατηγορίες περί χειραγώγησης και μεθόδευσης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, απάντησε πως «καμία χειραγώγηση δεν υπάρχει στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν στοιχεία, έρευνα και πράξεις της Δικαιοσύνης για τη Novartis, όμως αντί να υπάρχει ομολογία των κομμάτων, ακούμε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι μιλάμε για σκευωρία και στη συνέχεια για παραγραφή, κάτι που είναι ντροπιαστικό».

«Θα ελεγχθεί ό,τι χρειαστεί να ελεγχθεί», τόνισε, απαντώντας στο γιατί δεν ελέγχονται υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ποια ακριβώς είναι η υπόθεση Πετσίτη

«Σπέρνουν καπνό γύρω από κάτι που δεν υπάρχει για να δημιουργήσουν κλίμα», σχολίασε σχετικά. Αναφορικά με τις κατηγορίες Μαρινάκη προς την κυβέρνηση τόνισε ότι «διαψεύστηκαν την επόμενη στιγμή τα όσα είπε. Όμως η υπόθεση είναι ότι είναι κουμπάρος της ΝΔ, χρηματοδοτεί τη ΝΔ. Ποτέ δεν είχαμε σχέση μαζί του. Διαθέτει τα μισά ΜΜΕ της χώρας, τα οποία όλη μέρα διαδίδουν fake news κατά της κυβέρνησης. Είναι διωκόμενος για εμπόριο ναρκωτικών».

«Είναι στα όρια του γελοίου πολιτικού αντιπερισπασμού , ο οποίος χρησιμοποιείται για να αποκρύψει ένα σημαντικό κυβερνητικό έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των περισσοτέρων», συμπλήρωσε σχετικά.

Οι περικοπές, τα αναδρομικά και οι 120 δόσεις

«Πριν από ένα χρόνο η θεματολογία της εκπομπής ήταν το ποσοστό της μείωσης των συντάξεων», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου και υπογράμμισε πως «τώρα μιλάμε για το πότε θα δοθεί το επίδομα και δεν είναι προεκλογικό, συμβαίνει από τον Αύγουστο», για να συμπληρώσει πως πρόκειται για απόρροια της εξόδου από το μνημόνιο».

«Κινούμαστε πάνω σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν είναι προεκλογικά, είναι μόνιμα μέτρα που αφορούν μία μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας», σχολίασε σχετικά.

Στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ενώ από «το 2012, περιόδους υπουργίας Βρούτση –Κουτρουμάνη, είχαμε περικοπές με πολιτικό πρόστιμο» τώρα χρεώνονται στην ίδια. «Δεν γίνεται να χρεώνονται στην Αχτσιόγλου», είπε.

Και τόνισε ότι «καμία περικοπή δεν έχει γίνει με τον επαναϋπολογισμό», εξηγώντας πως «βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις επαναϋπολογίζονται με σύμφωνα με το νέο σύστημα για όλους. Αν η σύνταξη που προκύπτει είναι χαμηλότερη από αυτήν που έπαιρνες το 2016 κρατάς την προηγούμενη, αν όχι το αντίστροφο» και αναφέρθηκε στο ότι «η μέση σύνταξη του ΙΚΑ πριν και μετά το 2016 είναι περίπου στο ίδιο ποσό, του Δημοσίου στο ίδιο ποσό, του ΤΕΒΕ λίγο μειωμένη και το ΟΓΑ πολύ αυξημένη».

Για το κενό που έχει δημιουργηθεί στα αναδρομικά των συντάξεων που έχει προκύψει από το καλοκαίρι του 2015 έως και το Μάιο του 2016, απάντησε πως «εξετάζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθούν τα αναδρομικά». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών βουλευτών, αφού έχει αποσυρθεί η σχετική διάταξη και κανένας από τους βουλευτές δεν πρόκειται να διεκδικήσει.

«Η επαναφορά της 13η σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα», είπε τονίζοντας πως πρόκειται για «αποφάσεις που θα λάβει ο Πρωθυπουργός» εξηγώντας ότι «εξετάζουμε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα» και σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για υπόσχεση, αλλά για υπό διερεύνηση ζήτημα.

Οι 120 δόσεις δεν είναι υποθετικό ζήτημα, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα. Δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά υπάρχει κούρεμα του χρέους. Κουρεύει τη βασική οφειλή και τις προσαυξήσεις κατά 85%» και αποκάλυψε πως η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων «θα ανοίξει την αμέσως επόμενη μέρα της ψήφισης».

Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι όσοι θα μπουν στη ρύθμιση με σκοπό τη συνταξιοδότηση, θα «λάβουν διαφορετική σύνταξη από αυτούς που έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους».

«Έχει μεγάλη ωφέλεια για αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη», σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ότι «θα πάρουν σύνταξη με μικρή παρακράτηση την επόμενη μέρα».

«Θα έρθει και για την Εφορία, όμως δεν είναι στο δικό μου χαρτοφυλάκιο», είπε τέλος ερωτηθείσα σχετικά.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ