Υπ. Υγείας: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Εμβόλια Covid στα φαρμακεία, χρεώσεις 1 έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα (07/03) έως την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση- και η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Το ερανιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων στοχεύει:

• Στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων.

• Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

• Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

• Στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

• Στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

• Στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

• Στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19.

• Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο:

«Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ, όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλές διατάξεις που στο σύνολο τους θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Είμαι περήφανος που κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα».

Με πέντε ευρώ εμβολιασμοί για Covid στα φαρμακεία – Χρεώσεις από ένα έως τρία ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου.

Η αμοιβή η οποία προβλέπεται, ανά εμβολιασμό, στα ιδιωτικά φαρμακεία, είναι πέντε ευρώ.

O εμβολιασμός επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Τα 5 ευρώ θα καταβάλλονται από τους πολίτες ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες μπορούν πάντα να εμβολιάζονται δωρεάν, στα εμβολιαστικά Κέντρα για Covid-19, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (αξονικές τομογραφίες κλπ).

Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Tα συγκεκριμένα έσοδα, τα οποία εισπράττονται από τα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback).

Με απόφαση του υπουργού Υγείας δύναται να ρυθμίζεται ιδίως η διαδικασία υποβολής της δαπάνης, καθώς κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του μέτρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ