Τι είναι το αιμαγγείωμα που έχει ο Λάκης Παπαδόπουλος

Ο Λάκης Παπαδόπουλος βρέθηκε καλεσμένος της Αννίτας Πάνια στην εκπομπή “Ανοιχτά” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αιμαγγείωμα που έχει εκ γενετής. 

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε για το χαρακτηριστικό σημάδι που έχει στο πρόσωπό του λέγοντας: «Αυτό λέγεται αιμαγγείωμα. Είναι εκ γενετής και τελείωσε. Πολύς κόσμος το έχει… Εννοείται ότι σε μικρή ηλικία αποτέλεσε θέμα για μένα. Ο καθένας λίγο να έχει… Αυτό είναι σαν ελιά. Τώρα μου έβαλαν πούδρα. Όλα αυτά με έκαναν δυνατό στις επιδιώξεις μου και με όπλισαν με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, που δεν την είχα».

Τι είναι το αιμαγγείωμα για το οποίο μίλησε ο Λάκης Παπαδόπουλος

Τα αιμαγγειώματα είναι δυσπλασίες των αγγείων, οι οποίες εμφανίζονται με τη μορφή μιας διάχυτης ροζ ή πορφυροκόκκινης περιοχής και παρουσιάζονται συνήθως στο πρόσωπο, στην κεφαλή, στο σώμα και στον τράχηλο.

Στη γενική τους μορφή, τα αιμαγγειώματα αποτελούν μια ομάδα μη λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Προέρχονται, δηλαδή, από κύτταρα τα οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σχηματίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, όταν αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, οδηγούν στη δημιουργία των αιμαγγειωμάτων.

Σε ποιους εμφανίζονται τα Αιμαγγειώματα

Ορισμένα είδη αιμαγγειωμάτων (αληθές αιμαγγείωμα) υπάρχουν εκ γενετής, ενώ κάποια άλλα (τριχοειδική δυσπλασία) αναπτύσσονται κυρίως στη βρεφική ηλικία και μάλιστα σε πρόωρα βρέφη με χαμηλό βάρος και στα βρέφη πολύδυμων κυήσεων. Αναπτύσσονται, μάλιστα, 3-5 φορές συχνότερα στα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος. Παρουσιάζονται, επίσης, με μεγαλύτερη συχνότερα σε βρέφη μητέρων προχωρημένης ηλικίας ή μητέρων που έχουν ιστορικό προεκλαψίας και προδρομικού πλακούντα.

Τύποι των Αιμαγγειωμάτων

Με γνώμονα το βάθος επέκτασης των αιμαγγειωμάτων στο δέρμα, αυτά διακρίνονται σε:

  • επιπολής (αιμαγγειώματα στην επιφάνεια του δέρματος)
  • εν τω βάθει (αιμαγγειώματα στο βάθος του δέρματος)
  • μικτά (συνδυασμός επιφανειακών και βαθιών αιμαγγειωμάτων)

Στο επιφανειακό ή ηβώδες ή τριχοειδικό αιμαγγείωμα, τα αιμοφόρα αγγεία συγκεντρώνονται, με μη ομαλό τρόπο, στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και γι’ αυτό έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Στο βαθύ ή σηραγγώδες αιμαγγείωμα, τα αγγεία συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας μία μαλακή μάζα, η οποία είναι συνήθως ιώδης ή έχει χρώμα παρόμοιο με αυτό του δέρματος.

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο αιμαγγειωμάτων. Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας ¨κόκκινες ελίτσες¨ (cherry angiomas). Είναι βλατίδες των οποίων το σχήμα είναι κυκλικό ή οβάλ και χαρακτηρίζονται από ένα πορφυροκόκκινο χρώμα. Μπορούν να παρουσιαστούν σε διάφορα σημεία του δέρματος.

Πρόκειται για καλοήθεις αγγειακές βλάβες, που συχνά αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 30 ετών και με την πάροδο των ετών αυξάνονται σε αριθμό. Όταν το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης αιμορραγίας τους, εξαιτίας τραυματισμού που μπορεί να επέλθει λόγω της τριβής.

Τα αραχνοειδή ( ή αστεροειδή ή ευρυαγγείες) αποτελούν μία ακόμη μορφή αιμαγγειωμάτων. Πρόκειται για αγγειακές βλάβες οι οποίες παρουσιάζονται σαν μία συστάδα μικρών αιμοφόρων αγγείων με διακλαδώσεις και στο κέντρο τους εμφανίζεται μία κόκκινη κουκίδα. Έχουν παρόμοια μορφή με αυτή του ιστού αράχνης και μπορεί να παρουσιάζονται άλλοτε μονήρη κι άλλοτε πολλαπλά.

Συνήθως, αναπτύσσονται στο πρόσωπο, στα χέρια, στο θώρακα και στον κορμό κυρίως σε γυναίκες. Αυτού του είδους τα αιμαγγειώματα συναντώνται σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Αποτελούν, μάλιστα, συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της κύησης και πολλές φορές μπορεί να εκδηλωθούν ως σύμπτωμα υποκείμενων παθήσεων, όπως είναι η ηπατική ανεπάρκεια.

Το ομαλό αιμαγγείωμα αποτελεί έναν επιπλέον συνήθη τύπο αιμαγγειωμάτων. Εκδηλώνεται ως μία ερυθρή ή ιώδους χρώματος περιοχή με ακανόνιστο σχήμα και παρουσιάζεται στο 20%– 60% των νεογνών. Κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται στον αυχένα, στο πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις επεκτείνεται και στα βλέφαρα. Αρκετές φορές, μάλιστα, εμφανίζεται και στο εσωτερικό του στόματος.

Κλινικά χαρακτηριστικά Αιμαγγειωμάτων

Τα αιμαγγειώματα παρουσιάζονται, στο 60% των περιπτώσεων, στο πρόσωπο, στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα, στα μάγουλα, στο κεφάλι και το λαιμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο εμφάνισης τους και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως ο κορμός και τα άκρα, το στήθος και η πλάτη. Μπορεί, μάλιστα, να επηρεάσουν και εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως το συκώτι, οι πνεύμονες, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, το παχύ έντερο, η καρδιά και οι αρθρώσεις.

Αρκετές φορές, παρουσιάζονται σαν μία απλή κοκκινίλα ή σαν σημάδι που προκαλείται έπειτα από κάποιον τραυματισμό και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν με διάφορες μορφές. Μπορούν, δηλαδή, να αναπτυχθούν είτε επιφανειακά είτε σε βαθύτερα στρώματα, να εμφανιστούν μεμονωμένα ή ως επακόλουθο κάποιας άλλης ασθένειας. Τα αιμαγγειώματα αυτά συχνά χαρακτηρίζονται από ανομοιόμορφη επιφάνεια κι έχουν ερυθρό χρώμα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αιμαγγείωμα είναι αυξημένου μεγέθους και προκαλεί αντιαισθητικά προβλήματα. Μάλιστα, έχουν σημειωθεί περιστατικά εμφάνισης αιμαγγειωμάτων στην περιοχή της μύτης, κατάσταση που μπορεί να προξενήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και προβλήματα όρασης, αν εξαπλωθούν ραγδαία.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστεί στη βουβωνική χώρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής και πόνου. Αρκετές φορές, μάλιστα, η όψη τους συγχέεται με αυτήν του καρκίνου του δέρματος. Δεν υπάρχει, όμως, καμία συσχέτιση μεταξύ τους, διότι τα αιμαγγειώματα, εν αντιθέσει με τον καρκίνο, είναι καλοήθεις όγκοι και σχετικά ακίνδυνα.

Θεραπεία των Αιμαγγειωμάτων

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα αληθή αιμαγγειώματα συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του αιμαγγειώματος και σε περιπτώσεις που απειλούν ζωτικές λειτουργίες, συνιστάται η χειρουργική τους αφαίρεση.

Η θεραπεία με χρήση Laser Nd-YAG έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελής για την εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων. Ο συγκεκριμένος τύπος Laser εξασφαλίζει το μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης από οποιοδήποτε άλλο Laser ή πηγή ενισχυμένου φωτός (IPL) και εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μεθόδου θεραπείας, επιτυγχάνεται η αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο περιβάλλων ιστός και το δέρμα.

Πρόκειται για μία γρήγορη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας, η οποία παρέχει αποτελέσματα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η επούλωση επιτυγχάνεται γρηγορότερα συγκριτικά με άλλες μεθόδους, ακόμη και σε περιπτώσεις αιμορραγίας.

ΠΗΓΗ πληροφοριών: iator.net

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ