Πώς η διατροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο που είναι επικίνδυνα για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ροχαλητό και άλλα και να δημιουργήσει και άλλα επικίνδυνα προβλήματα στον ύπνο.

Η υπνική άπνοια είναι μια αναπνευστική διαταραχή που εμφανίζεται όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν υπερβολικά, εμποδίζοντας την σωστή αναπνοή. Μελέτες δείχνουν ότι έως και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από υπνική άπνοια, επηρεάζοντας περίπου 1 στους 5 παχύσαρκους.

Η υπνική άπνοια συχνά συνοδεύεται από δυνατό ροχαλητό, ανεξήγητη κόπωση και εναλλαγές της διάθεσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα συνδέεται επίσης με καρδιακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άπνοιας ύπνου, οι δίαιτες περιορισμού θερμίδων έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της άπνοιας στον ύπνο.

Η διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άπνοιας στον ύπνο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στη Νότια Αυστραλία ανέλυσαν δεδομένα από 14.210 άτομα για να διαπιστώσουν εάν η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπνικής άπνοιας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρία είδη διατροφής:

  • υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια,
  • διατροφή πλούσια σε ζωικά προϊόντα όπως ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας και θαλασσινά, και
  • μη υγιεινή διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα.

Όπως παρατηρήθηκε, τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αποφρακτική υπνική άπνοια σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν ελάχιστα φυτικά τρόφιμα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με άτομα που έκαναν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, υποδεικνύοντας ότι η αποφυγή ζωικών προϊόντων από μόνη της δεν αρκεί για σημαντική μείωση του κινδύνου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Yohannes Melaku, ανώτερος ερευνητής του Πανεπιστημίου Flinders.

Ο Danny Eckert, καθηγητής και διευθυντής στο Adelaide Institute for Sleep Health, και συν-συγγραφέας της μελέτης, υποστηρίζει ότι αυτοί οι συσχετισμοί μεταξύ διατροφής και προβλημάτων στον ύπνο, μπορεί να οφείλονται στη μείωση της φλεγμονής και της παχυσαρκίας που μπορεί να προσφέρει μια υγιεινή διατροφή.

«Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά και απαλλαγμένες από επιβλαβή στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν τη λιπομάζα, τη φλεγμονή, ακόμη και τον μυϊκό τόνο, που όλα είναι σχετικά με τον κίνδυνο για άπνοια στον ύπνο», δήλωσε ο Eckert σε ανακοίνωσή του.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σημαντικές διαφορές στη σχέση μεταξύ διατροφής και άπνοιας στον ύπνο, σε άνδρες και γυναίκες. «Είναι σημαντικό να σημειωθούν αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για άτομα με υπνική άπνοια», δήλωσε ο Melaku.

Η ομάδα ερευνητών ελπίζει τώρα να πραγματοποιήσει μια μελέτη παρακολούθησης για να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και στον κίνδυνο άπνοιας στον ύπνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ