Καμπανάκι για το Ozempic: Χρησιμοποιούν για αδυνάτισμα φάρμακο για διαβητικούς

Εξαφανίστηκε από τα φαρμακεία το «Ozempic», που είναι ένα από τα πιο γνωστά ενέσιμα που χορηγείται στους διαβητικούς ως θεραπεία. Αιτία η φήμη του ότι βοηθάει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Μάλιστα είναι τέτοια η ζήτηση του φαρμάκου που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022 φτάνοντας τις 362.000

Το ενέσιμο φάρμακο «Ozempic» το οποίο παρότι ενδείκνυται για διαβητικούς και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για παχύσαρκους ασθενείς, έχει πλέον μετατραπεί σε νέα μανία για γρήγορο αδυνάτισμα. Μετά τους μεγαλύτερους αστέρες του Hollywood που είτε το παίρνουν είτε φημολογείται ότι το χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους, η ζήτησή του στην χώρα μας επταπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο.

Καμπανάκι από γιατρούς και φαρμακοποιούς

Η ποσότητα του φαρμάκου «Ozempic» που διατίθεται στην χώρα μας είναι μόνο για διαβητικούς τύπου 2 λένε οι γιατροί, ωστόσο η πώληση των ενέσιμων σκευασμάτων υπερδιπλασιάστηκε, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι όσες περισσότερες δόσεις κάνουν τόσα περισσότερα κιλά θα χάσουν.

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμα στην ελληνική αγορά» δήλωσε στον ΑΝΤ1 η φαρμακοποιός Χριστίνα Βεργάδου. «Είναι αδιανόητο να μην καλύπτονται η χώρα και οι ασθενείς της και να μην υπάρχει επάρκεια στο συγκεκριμένο σκεύασμα. Είναι παράλογο. Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Υγείας» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Χρήστος Δαραμήλας.

«Δεν είναι σωστό. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται με συγκεκριμένες ενδείξεις. Κυριότερη εξ αυτών είναι το BMI πάνω από 35-40kg/m2, δηλαδή μιλάμε για νοσογόνο παχυσαρκία. Δεν το χορηγούμε σε έναν ασθενή ο οποίος θέλει να χάσει 3 με 4 κιλά. Ακόμα και 10 κιλά να είναι δεν πληροί τα κριτήρια» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ενδοκρινολόγος και διαβητολόγος, Σοφία Γραμματικού.

«Θα πρέπει να συνταγογραφείται αποκλειστικά βάσει πρωτοκόλλου Όταν ο γιατρός παρακάμψει το πρωτόκολλο γράφει ό,τι θέλει, αλλά λείπει το φάρμακο από αυτόν που το έχει πραγματική ανάγκη. Δεν μπορείς να καλύψεις ούτε το 1/20 των ασθενών σου. Να μπούνε φίλτρα στην συνταγογράφηση και όταν παρακάμπτονται θα πρέπει να πέφτουν ποινές. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, αφήνοντας τους ασθενείς ακάλυπτους» αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σεραφείμ Ζήκας.

«Οι θεραπείες αυτές δεν καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντικαθιστώντας την όποια προσπάθεια ελέγχου βάρους πραγματοποιείται μέσω της διατροφής και της άσκησης».

Πως λειτουργεί το Ozempic

Το φάρμακο λειτουργεί δεσμεύοντας το σύστημα του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας την όρεξη και βοηθώντας την απώλεια βάρους. Η λήψη λάθος δόσης ή για λάθος λόγους μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μεταβολισμό

«Πηγαίνει κόσμος στον γιατρό και του λέει “γράψε μου ότι έχω διαβήτη”»

Ο Κώστας Μανωλόπουλος, που είναι μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού σΣλλόγου Αττικής μίλησε στο Open για την σημαντική έλλειψη του  «Ozempic» που υπάρχει στα φαρμακεία.

«Είναι μία μόδα που ξεκίνησε από το TikTok εδώ και έναν χρόνο από τις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε και ο Τζίμι Κίμελ στα φετινά Όσκαρ, οπότε το έμαθε και ο τελευταίος που τον παρακολούθησε. Είναι φάρμακο που έχει ένδειξη για τον διαβήτη τύπου 2 και δεν είναι για μείωση βάρους όπως το χρησιμοποιεί πολύς κόσμος» ανέφερε αρχικά ο κ. Μανωλόπουλος

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την κουλτούρα ότι παίρνουμε κάτι για μείωση βάρους και το στερούμε από κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Ειδικά το τελευταίο τετράμηνο, είναι κάθε μήνα και χειρότερα. Το φάρμακο αυτό συνταγογραφείται. Στην λιανική το κόστος θεραπείας είναι περίπου 120 ευρώ τον μήνα οπότε κανείς δεν το αγοράζει. Όμως υπάρχει το πρόβλημα ότι πηγαίνει κόσμος στον γιατρό, γνωστό του, και του λέει “γράψε μου ότι έχω διαβήτη. Θέλω να το πάρω για να χάσω βάρος”. Η κακώς εννοούμενη “εξυπηρέτηση”. Το ίδιο ζήσαμε το 2020 με το αντιγριπικό εμβόλιο. Είδαμε όλη την Ελλάδα να έχει άσθμα» πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Η πιο γνωστή παρενέργεια του “Ozempic” είναι ότι εάν χάσει κάποιο απότομα βάρος θα έχει σημάδια στο πρόσωπό του και στο σώμα του. Όποιος χρησιμοποιεί το φάρμακο αυτό για να χάσει βάρος με το που το σταματήσει θα τα πάρει αμέσως»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ