Βγήκε για βόλτα και βρήκε τυχαία μία πέτρα που του έκανε εντύπωση – Οι αρχαιολόγοι ξετρελάθηκαν γιατί ήταν αντικείμενο 5.600 ετών

Όλοι οι γονείς ξέρουν την ακατανίκητη ανάγκη των μικρών παιδιών να μαζεύουν πετρούλες απ’ τον δρόμο. Αυτή την παρόρμηση πρέπει να ένιωσε και ο Κάρολ Τσερβίνσκι, σ’ έναν περίπατό του.

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκε ένα εξωτικό βάζο ελεφαντόδοντου με μια έκπληξη στο εσωτερικό – Θάφτηκε τελετουργικά πριν από 6.000 χρόνια

Ο Κάρολ βγήκε βόλτα σε ένα λόφο κοντά σε ποτάμι, στο Ντράζγκαου της Πολωνίας. Στον δρόμο είδε μια αιχμηρή και κοφτερή πέτρα. Του έκανε εντύπωση και την μάζεψε. Αλλά στο τέλος αποκαλύφθηκε ότι το εύρημά του ήταν ένα πανάρχαιο αντικείμενο, όπως έγραψε ο Περιφερειακός Συντηρητής Μνημείων του Loublin σε δημοσίευση στο Facebook, στις αρχές του μήνα.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: 4.000 πέτρινα αντικείμενα αποκαλύπτουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι σε ένα βυθισμένο μέρος του κόσμου πριν από 30.000 χρόνια

Και αυτό γιατί οι αρχαιολόγοι στους οποίους κατέληξε η πέτρα συνειδητοποίησαν ότι επρίκειτο για μια πέτρα σκαλιστή, έτσι ώστε να να λειτουργεί σαν μαχαίρι – στιλέτο. Και όταν την χρονολόγησαν βρήκαν ότι ήταν τουλάχιστον 5600 ετών.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα πέτρινο μαχαίρι, μήκους περίπου 12.7 εκατοστών. Το χρώμα του έχει διαβαθμίσεις του καφέ, και  προς την μύτη είναι πιο σκούρο. Η μία άκρη της πέτρας είναι ραβδωμένη και, το κάτω μέρος του στιλέτου μοιάζει λείο.

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με μοναδικά μεσαιωνικά ευρήματα: Ανακαλύφθηκαν χτένες των Βίκινγκ- Η ξεχωριστή σημασία

Η προέλευση του στιλέτου

Είναι ένα μαχαίρι από πυρόλιθο. Ως αντικείμενο (με δεδομένη την ηλικία των 5.600 ετών) έχει σχετιστεί με μια κοινότητα της Νεολιθικής εποχής, γνωστής ως πολιτισμός  Λούμπλιν-Βολυνία (Lublin-Volhynia ), αναφέρουν οι ειδικοί. Η κοινότητα  αυτή, ευδοκίμησε στην σημερινή νοτιοανατολική Πολωνία, μεταξύ 4100 π.Χ. και 3650 π.Χ.

Ο συμβολισμός του στιλέτου

Κρίνοντας από την ποιότητά του, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το στιλέτο ανήκε σε πρόσωπο υψηλού κύρους. Ο λειτουργικός σκοπός του παραμένει άγνωστος.

Μια χάλκινη πλάκα 2.000 ετών αποδεικνύει ότι στην Ανατολία μιλούσαν ελληνικά – Άναυδοι οι αρχαιολόγοι με τα ευρήματα
Η πέτρα που ήταν... στιλέτο.
Η πέτρα που ήταν… στιλέτο (Φωτό: Lublin Provincial Conservator of Monuments)

Στον πολιτισμό γτης περιοχής Λούμπλιν-Βολυνία, τα μαχαίρια είχαν συμβολικό σκοπό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Αυτά τα ξιφίδια τοποθετούνταν σε τάφους, ενώ  η διάταξη και την ποιότητά τους να συμβόλιζαν την κοινωνική θέση (status) του νεκρού.

Ο Τσερβίνσκι παρέδωσε στους αξιωματούχους το στιλέτο ηλικίας 5.600 ετών, το οποίο θα αναλυθεί περαιτέρω, με την ελπίδα να προσδιοριστεί και η λειτουργία του. Στη συνέχεια θα δοθεί στο Εθνικό Μουσείο στο Λούμπλιν.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι που άλλο έψαχναν και άλλο βρήκαν – Ο άγνωστος ιερός τόπος των αμέτρητων θρύλων

Το Ντράζγκαου βρίσκεται περίπου 80 μίλια νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, στην περιοχή του Λούμπλιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ