Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία πόλη με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής – Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί

Θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες αρχαίες πόλεις του είδους της που έχουν ανακαλυφθεί, κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, δεδομένης της δομής και του επιπέδου του εδάφους της. Αυστραλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη στον Ειρηνικό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής.

Μια χάλκινη πλάκα 2.000 ετών αποδεικνύει ότι στην Ανατολία μιλούσαν ελληνικά – Άναυδοι οι αρχαιολόγοι με τα ευρήματα

Ο κορυφαίος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, Phillip Parton, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, χρησιμοποίησε εναέριους σαρωτές λέιζερ για να χαρτογραφήσει αρχαιολογικούς χώρους στο νησί Τονγκατάπου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η μελέτη χρησιμοποίησε εναέρια σάρωση λέιζερ για τη χαρτογράφηση αρχαιολογικών χώρων στο νησί Tongatapu στην Τόνγκα και δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Method and Theory .

Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Ο περίεργος βράχος στο Ιόνιο Πέλαγος έκρυβε μια έκπληξη – Ανακάλυψαν πολεμικό κράνος 600 ετών

Θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες πόλεις του Ειρηνικού

Η έκθεση ανέφερε ότι η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι οι πρώτες πόλεις στην περιοχή δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν.

Τα ευρήματά τους δείχνουν επίσης ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι άρχισαν να αστικοποιούν την κοινωνία τους πολύ πριν από την άφιξη των δυτικών στις ακτές τους. «Οι γήινες δομές  κατασκευάζονταν στην Τονγκατάπου γύρω στο 300 μ.Χ.», εξηγεί ο κ. Parton. Αυτό έγινε 700 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι ερευνητές.

Γήινες κατασκευές κατασκευάζονταν στο Tongatapu γύρω στο 300 μ.Χ. Φωτογραφία: Phillip Parton/ANU

10.000 τύμβοι εντοπίστηκαν

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν σχεδόν 10.000 τύμβους που ανήκαν κάποτε στους προγόνους του νησιού.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις πρώιμες πόλεις, συνήθως έχουν στο μυαλό τους τις παραδοσιακές παλιές ευρωπαϊκές πόλεις με συμπαγή στέγαση και ελικοειδείς, λιθόστρωτους δρόμους. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος πόλης», πρόσθεσε ο κ. Parton.

Οι αποκαλύψεις  σχετικά με την αστικοποίηση

Ο κ. Parton είπε ότι,  παραδοσιακά, ότι η μελέτη της αστικοποίησης στον Ειρηνικό ήταν δύσκολη λόγω των προκλήσεων της συλλογής δεδομένων, κάνοντας δύσκολο τον προσδιορισμό της έναρξής της. Γεγονός που έχει αλλάξει με τους εναέριους σαρωτές λέιζερ.

«Καταφέραμε να συνδυάσουμε υψηλής τεχνολογίας χαρτογράφηση με την αρχαιολογική επιτόπια έρευνα για να καταλάβουμε τι συνέβαινε στην Τονγκατάπου. Η αστικοποίηση δεν είναι φαινόμενο που είχε διερευνηθεί πολύ μέχρι τώρα» σχολίασε.

«Αλλά δείχνει τη συμβολή του Ειρηνικού στην αστική ανάπτυξη. Μπορούμε να δούμε στοιχεία που μαρτυρούν ότι η επιρροή της νήσου Τονγκατάπου εξαπλώθηκε στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό μεταξύ του 13ου και του 19ου αιώνα» επεσήμανε.

Η σημερινή όψη της αρχαίας πόλης/Photo: Phillip Parton/ANU
Η σημερινή όψη της αρχαίας πόλης/Photo: Phillip Parton/ANU

Σύμφωνα με τον κ. Parton, η χαμηλής πυκνότητας αστικοποίηση στον Ειρηνικό, προχώρησε  πολύ καλά, αλλά η επιρροή των Ευρωπαίων άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το νησί συνέχισε και αργότερα καθιέρωσε  τη στέγασή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ