Το Νο. 1 πράγμα που κάνουν τα επιτυχημένα ζευγάρια, σύμφωνα με ειδικούς – Μελέτη 40.000 σχέσεων

Τις τελευταίες δεκαετίες οι ειδικοί έχουν βάλει τον έρωτα και τις σχέσεις στο μικροσκόπιο. Ένα από τα βασικά θέματα που θέλουν να γνωρίζουν όλοι είναι ποιο είναι το μυστικό για επιτυχημένες σχέσεις.

Εκτός από τις «κόκκινες σημαίες» στις σχέσεις, υπάρχουν άλλες 7 που πρέπει να γνωρίζετε – Τι σημαίνει το κάθε χρώμα

Αν και κάθε σχέση είναι μοναδική και έχει τις δικές της προκλήσεις, υπάρχει ένα πράγμα που έχουν κοινό όλα τα ζευγάρια. Οι σύντροφοι θέλουν να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες τους και ότι το έτερον ήμισυ τους εκτιμά. Γι’ αυτό υπάρχει μία φράση που χρειάζεται να ακούμε όλοι μας καθημερινά από τον/την σύντροφό μας.

Το νούμερο 1 πράγμα που κάνουν τα επιτυχημένα ζευγάρια

Μία σχέση που ακμάζει χρειάζεται να έχει εκτίμηση ανάμεσα στους συντρόφους. Έτσι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα πράγματα που κάνει λάθος ο σύντροφος μας αλλά και σε όσα κάνει σωστά.

10 απλοί τρόποι για να χτίσετε σχέσεις με άτομα που μόλις γνωρίσατε

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να βλέπουμε μόνο τι δεν κάνει ο σύντροφός μας. Φτιάχνετε ένα αφήγημα στο οποίο εσείς είστε που καταβάλλετε όλη την προσπάθεια στην σχέση. Στην πορεία θα καταλήξετε να πιστέψετε αυτό το αφήγημα.

Για να αλλάξετε αυτή την τοξική νοοτροπία απαιτεί να δημιουργήσετε έναν τρόπο σκέψης, να εξετάσετε τα θετικά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας και να πείτε απλώς: «σ’ ευχαριστώ».

Τι λένε οι ειδικοί μετά από μελέτη 40.000 σχέσεων

Σύμφωνα με ψυχολόγους που έχουν εργαστεί με περισσότερα από 40.000 ζευγάρια όταν ένας από τους δύο συντρόφους αρχίζει να εκφράζει λεκτικά την εκτίμηση του τότε και ο άλλος σύντροφος ακολουθεί και ενισχύεται περισσότερο αυτός ο κύκλος εκτίμησης.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λέτε «ευχαριστώ» στους συντρόφους σας ακόμη και για κάτι μικρό και καθημερινό που κάνουν σωστά. Ωστόσο μπορείτε να μην τους ευχαριστήσετε απλώς. Θα ήταν καλό να τους εξηγήσετε πώς αυτό το μικρό πράγμα είναι σημαντικό για εσάς. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να πείτε: «Σ’ ευχαριστώ που φτιάχνεις καφέ κάθε πρωί. Λατρεύω να ξυπνάω με τη μυρωδιά του και τους ήχους σου στην κουζίνα. Απλά ξεκινάει τέλεια τη μέρα μου».

Φυσικά μην περιμένετε να είναι εύκολο να αλλάξετε συνήθειες. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες προκλήσεις και γι’ αυτό μπορείτε να προσπαθήσετε σιγά σιγά.

Δείτε πώς νιώθετε όταν μπαίνετε στη θέση του άλλου. Αν έχετε περιορισμένο χρόνο κάντε μία λίστα με όλα όσα κάνει ο καθένας από εσάς και μετά επιλέξτε μερικά πράγματα για να τα αλλάξετε. Για παράδειγμα αν είστε πάντα εσείς που ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο, αφήστε σήμερα τον σύντροφό σας να το κάνει.

Αν έχετε πρόβλημα να βγείτε από την αρνητικότητα σας προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματα για ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Εστιάστε στο εδώ και τώρα, σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, σε αυτό το συγκεκριμένο άτομο. Τι μπορείτε να παρατηρήσετε; Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Είχα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πριν καν ξεκινήσει αυτή η σχέση; Με ποιον; Τι πυροδότησε αυτά τα συναισθήματα;». Εάν εντοπίσετε ποια είναι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και από πού πηγάζουν αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τα αφήσετε πίσω σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ